Now Reading
Ako elektrické svetlo ovplyvňuje vaše zdravie?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Ako elektrické svetlo ovplyvňuje vaše zdravie?

Množstvo elektrického svetla, môže dostatočne narušiť spánok a ovplyvniť vaše zdravie, pohodu a produktivitu. Cieľom nových odporúčaní je však tieto vzorce napraviť. Nový výskum ukazuje, že obmedzenie vystavenia elektrickému svetlu, môže mať pozitívny vplyv na biologické rytmy a metabolické zdravie.

Nová štúdia publikovaná v časopise PLOS Biology hovorí, že svetlo, ktoré ľudia zažívajú v každodennom živote, výrazne ovplyvňuje telesné rytmy, pričom nepretržitý prístup k elektrickým svetlám v kombinácii so zníženým vystavením prirodzenému slnečnému žiareniu vedie k poruchám spánku.

Podľa štúdie táto kombinácia negatívne ovplyvňuje ľudské zdravie, pohodu a produktivitu.

Foto:freepik

Čo treba vedieť?

Vedci tvrdia, že svetlo ovplyvňuje naše denné vzorce spánku a bdelosti prostredníctvom špecializovanej bunky v oku pomocou svetlocitlivého proteínu nazývaného melanopsín, ktorý sa líši od proteínov v očných tyčinkách a čapiciach, ktoré podporujú videnie.

Melanopsín je najcitlivejší na svetlo nachádzajúce sa v špecifickej časti vizuálneho spektra (modro-azúrové svetlo). Tím vedcov, vyvinul nový štandard merania svetla prispôsobený tejto jedinečnej vlastnosti nazývanej melanopické ekvivalentné osvetlenie denného svetla.

Foto:freepik

Výskumníci analyzovali údaje laboratórnych a terénnych štúdií, ktoré podľa nich dokázali, že nový prístup k meraniu dokáže spoľahlivo predpovedať účinky svetla na ľudskú fyziológiu a telesné rytmy.

Vedci tvrdia, že ich ďalším krokom bude integrácia odporúčaní do formálnych smerníc pre osvetlenie. Tie by sa mali v súčasnosti zameriavať skôr na vizuálne požiadavky než na účinky svetla na zdravie a pohodu.

Ako môže obrazové svetlo ovplyniť vaše zdravie?

Štúdia publikovaná v časopise PNAS sa zameriava na negatívne účinky svetla na spánok a ľudské zdravie.

Vedci zistili, že spánok čo i len jednej noci pri tlmenom svetle, napríklad pri televízore, zvýšil u ľudí srdcovú frekvenciu a hladinu cukru v krvi.

Tlmené svetlo preniklo do očných viečok a narušilo spánok napriek tomu, že subjekty spali so zatvorenými očami.

Štúdia poukázala na to, že srdcová frekvencia zvyčajne klesá v noci a spomaľuje sa, keď sa mozog opravuje a omladzuje telo. Početné štúdie ukázali, že zvýšená srdcová frekvencia v noci môže byť rizikovým faktorom pre budúce srdcové choroby a predčasnú smrť.

Foto:freepik

„Výsledky tejto štúdie ukazujú, že len jedna noc vystavenia miernemu osvetleniu počas spánku môže zhoršiť glukózu a kardiovaskulárnu reguláciu. o sú rizikové faktory srdcových chorôb, cukrovky a metabolického syndrómu,“ povedal autor štúdie, Phyllis Zee.

Severozápadný tím odporučil nezapínať žiadne svetlá počas spánku. Ak potrebujete mať zapnuté svetlo (napríklad z bezpečnostných dôvodov), urobte z neho tlmené svetlo, ktoré je bližšie k podlahe.

Farba svetla je, taktiež dôležitá.

Jantárové alebo červeno-oranžové svetlo je pre mozog menej stimulujúce. Nepoužívajte biele alebo modré svetlo a držte svetlo ďaleko od spiaceho človeka.

Foto:freepik

Odporúčajú tiež zatemňovacie odtiene alebo masky na oči pre ľudí, ktorí nevedia ovládať vonkajšie svetlo.

V noci, počas spánku, je dôležité, aby prostredie spálne bolo čo najtmavšie. Ak potrebujete v noci pre bezpečnosť rozsvietiť svetlo, snažte sa ho nasmerovať na podlahu a nie na úroveň očí. Celkovo možno povedať, že najlepší možný spánok nebude liekom na všetky choroby, ale môže výrazne zlepšiť vaše zdravie a pohodu.

Zdroje: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2113290119

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2113290119

https://www.healthline.com/health-news/why-your-sleep-is-impacted-by-electric-lights#What-to-know

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5587396/

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001571

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top