Now Reading
Zázračný koriander a jeho výhody pre vaše zdravie
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Zázračný koriander a jeho výhody pre vaše zdravie

Hľadáte možnosti ako podporiť svoju imunitu? Koriander je bylina, ktorá sa bežne používa na ochutenie medzinárodných jedál. Má však aj mnoho výhod. Ponúka nám dôležité živiny, ako sú vitamíny A, K a C, ako aj antioxidanty prospešné pre srdce.

Čo je koriander?

Cilantro – alias listy koriandra – je svetlozelená bylina bežne používaná v mexickej, ázijskej a blízkovýchodnej kuchyni, ako aj v iných kuchyniach po celom svete. Okrem svojej trochu citrusovej, korenistej chuti, sa koriander pridáva do jedál pre svoje potenciálne zdravotné výhody. 

Foto:freepik

Výhody koriandra

1.Koriandr je dobrým zdrojom živín

Okrem farby a chuti dodáva koriander na váš tanier aj výživu. Štvrť šálky surových listov koriandra (približne veľkosti golfovej loptičky) poskytuje 16 % dennej hodnoty (DV) vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí a pomáha pri hojení rán. Ponúka tiež 5 % DV vitamínu A a 2 % DV vitamínu C – dva vitamíny zodpovedné za imunitnú funkciu. Navyše, uvedená veľkosť porcie pridáva do vášho jedla menej ako jednu kalóriu. 

2. Môže znížiť hladinu cukru v krvi

Koriandrové semená, extrakt a oleje môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi. V skutočnosti by ľudia, ktorí majú nízku hladinu cukru v krvi alebo užívajú lieky na cukrovku, mali s koriandrom postupovať opatrne.

3. Obsah antioxidantov

Okrem vitamínovej hodnoty ponúka koriander aj dôležité zlúčeniny nazývané antioxidanty, podľa recenzie z roku 2022 uverejnenej v časopise Molecules. Zatiaľ čo koriander má veľa druhov antioxidantov, jedna trieda, známa ako polyfenoly, je obzvlášť dôležitá. Prečo? Polyfenoly znižujú zápal a zabraňujú poškodeniu buniek, ktoré by inak mohlo prispieť k predčasnému starnutiu a zvýšenému riziku ochorenia. 

Koriander je plný antioxidantov, ktoré vykazujú imunitné, protirakovinové, protizápalové a neuroprotektívne účinky.

Foto:freepik

4. Môže prospieť zdraviu srdca

Koriander môže chrániť vaše srdce znížením krvného tlaku a LDL (zlého) cholesterolu a zároveň zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu. Zdá sa, že strava bohatá na korenie je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb.

5. Môže chrániť zdravie mozgu

Mnohé ochorenia mozgu, vrátane Parkinsonovej, Alzheimerovej a roztrúsenej sklerózy, sú spojené so zápalom. Protizápalové vlastnosti koriandra môžu chrániť pred týmito chorobami. Antioxidanty v koriandri môžu znížiť zápal mozgu, zlepšiť pamäť a znížiť príznaky úzkosti, hoci je ešte potrebný ďalší výskum.

6. Podpora trávenia a zdravie čriev

Olej extrahovaný zo semien koriandra môže urýchliť a podporiť zdravé trávenie. Extrakt z koriandra sa používa ako stimulant chuti do jedla v tradičnej iránskej medicíne. Koriander môže znížiť nepríjemné tráviace symptómy, ako je nadúvanie a nepohodlie. U niektorých ľudí môže tiež zvýšiť chuť do jedla.

7. Bojuje proti infekciám

Koriander obsahuje antimikrobiálne zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť v boji proti niektorým infekciám a chorobám prenášaným potravinami. Koriander vykazuje antimikrobiálne účinky, ktoré môžu pomôcť v boji proti chorobám ako je Salmonella.

Ako jesť koriander

Ak chcete jednoducho zvýšiť príjem antioxidantov a vitamínov, zdobenie jedál surovým koriandrom môže byť pre vás to pravé. Posypte ním guacamole, šaláty, fazuľu, praženicu, polievky, ryby, karí a ďalšie. Aj keď nie ste veľkým fanúšikom obyčajného surového koriandra, choďte na internet a nájdite recepty, ktoré obsahujú túto bylinku.

Foto:freepik

Koriander je voňavá bylina bohatá na antioxidanty, ktorá má mnoho kulinárskych využití a zdravotných výhod. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, bojovať proti infekciám a podporiť zdravie srdca, mozgu, kože a trávenia. Semená alebo listy koriandra – môžete ľahko pridať do svojej stravy. Aby sa predišlo nejasnostiam, tento článok odkazuje na konkrétne časti rastliny Coriandrum sativum.

Zdroje:https://www.healthline.com/nutrition/cilantro-vs-coriander

https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion

https://www.healthline.com/nutrition/coriander-benefits

https://www.health.com/nutrition/cilantro-benefits

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top