Now Reading
6 najlepších domácich liekov na infekciu dutín
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

6 najlepších domácich liekov na infekciu dutín

Väčšina infekcií dutín je spôsobená vírusmi – čo je dobrá aj zlá správa. Vírusovú sinusitídu nemožno liečiť liekmi. Vaše príznaky, ktoré by mali samé zmiznúť za sedem až 10 dní, môžete medzitým dobre zvládnuť pomocou niekoľkých celkom jednoduchých domácich prostriedkov.

Výplachy nosa

Vašou prvou domácou liečbou infekcie dutín by mali byť výplachy nosa. Pomôžu uvoľniť a vypudiť hlien, ktorý vám spôsobuje ťažkosti. Nosné výplachy sa dajú robiť rôznymi spôsobmi, ale najjednoduchší je pomocou hrnca a malej nádobky. Môžete tiež použiť nosnú striekačku alebo stláčaciu fľašu na opláchnutie nosových priechodov alebo nosový sprej s fyziologickým roztokom.

Foto:freepik

Naplňte hrniec destilovanou vodou a asi pol lyžičky nejodizovanej soli a pol lyžičky sódy bikarbóny. Môžete tiež prevariť vodu z vodovodu, ale uistite sa, že sa dostane do varu (a potom sa ochladí). To zabije všetky nepríjemné baktérie.

„Používať to dvakrát denne by bolo naozaj užitočné. V podstate zvlhčuje a uvoľňuje sekréty, čo celkovo poskytuje pacientovi pohodlie,“ hovorí Dr. Jindal. „V podstate vypláchne dutiny.“ Medzi jednotlivými použitiami opláchnite zariadenie sterilnou vodou a nechajte uschnúť na vzduchu.

Horúca para

Horúca para funguje na rovnakom princípe ako výplachy dutín a je ešte jednoduchšia. Prevarte si vodu a potom si cez hlavu a hrniec prehoďte uterák, aby ste mohli dýchať stúpajúcu paru. Len sa nepribližujte k pare, aby ste sa nepopálili. Ďalšia alternatíva: Zostaňte v horúcej sprche.

Rovnako ako výplachy nosa, horúca para môže zvlhčiť váš nos a zmierniť bolesť alebo tlak v dutinách.

Aromaterapia

Variáciou protokolu horúcej pary je vložiť niekoľko kvapiek eukalyptového oleja do nádoby s horúcou vodou, aby ste otvorili dýchacie cesty a potlačili zápal. Jedna štúdia zistila, že tabletka obsahujúca cineol zmierňuje bolesti hlavy, tlakové body, upchatie nosa a sekréciu hlienu pri sinusitíde. Cineol sa tiež ukázal ako užitočný pri liečbe akútnej bronchitídy.

Zvlhčovanie

Para zo zvlhčovača vzduchu, dokáže zvlhčiť celú miestnosť a spolu s ňou aj vaše slabé nosové priechody. Mnoho ľudí ich pravidelne používa na temperovanie vzduchu v suchom prostredí. Zvlhčovače môžu tiež zmierniť symptómy zápalu dutín a iných respiračných ochorení.

Foto:freepik

Kľúčom k zvlhčovačom je nezvyšovať vlhkosť príliš vysoko a udržiavať ich čisté. Špinavé zvlhčovače, ktoré sa nechajú bez dozoru, môžu byť hniezdiskom plesní a baktérií, ktoré môžu v skutočnosti spôsobiť infekcie dutín. Niektorí ľudia pridávajú do zvlhčovačov aj eukalyptový olej.

Teplé obklady

Priloženie teplého obkladu na tvár môže zmierniť bolesť spôsobenú tlakom vo vašich dutinách. Najjednoduchší typ teplého obkladu? Umývacia handrička alebo uterák navlhčený teplou vodou.

Hydratácia

Áno, túto radu ste už počuli nespočetne veľakrát. Ale pitie veľkého množstva tekutín – najlepšie vody – vám pomôže cítiť sa lepšie. V prípade infekcie dutín, ak zostanete hydratovaný, riedi váš hlien, čo uľahčí jeho odtok. Vyhnite sa kofeínu a alkoholu, ktoré by mohli mať opačný účinok a dehydratovať vás. Alkohol môže tiež spôsobiť, že vaše dutiny budú viac opuchnuté, čím sa príznaky ešte zhoršia.

Foto:freepik

Kedy navštíviť lekára?

Ak vaše príznaky pretrvávajú dlhšie ako 10 dní alebo nevykazujete žiadne známky zlepšenia, poraďte sa s lekárom. Môžete mať bakteriálnu infekciu a možno budete potrebovať antibiotiká.

Tiež by ste mali navštíviť lekára, ak máte infekcie dutín, ktoré sa neustále opakujú. Jedna infekcia prinosových dutín je dosť zlá, ale niekoľko môže spôsobiť naozaj nešťastie. 

Bakteriálne infekcie dutín sa často dajú liečiť liekmi, konkrétne antibiotikami. Ale vírusové sínusové infekcie sa dajú zvládnuť niektorými z týchto účinných domácich liekov. Ak sa vaša situácia nezlepší, nezabudnite navštíviť lekára.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top