Now Reading
Prečo začať deň prechádzkou?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Prečo začať deň prechádzkou?

Keď sa ráno zobudíte, pohyb nemusí byť vašou prvou prioritou. Ale začať svoj deň prechádzkou – či už v okolí alebo v rámci cesty do práce či školy – môže vášmu telu ponúknuť množstvo zdravotných výhod. Tu je zopár dôvodov, prečo možno budete chcieť začať svoj deň vykonaním niekoľkých krokov. Existuje tiež niekoľko tipov, ako to bez problémov zapracovať do vašej každodennej rutiny.

Zvýšite svoju energiu

Začať deň prechádzkou vám môže dodať viac energie počas dňa. Platí to najmä ak chodíte do prírody.

Štúdie ukazujú, že dospelí, ktorí kráčali 20 minút vonku, zažili viac vitality a energie ako tí, ktorí sa prechádzali 20 minút vo vnútri.

Foto:freepik

Malá štúdia zistila, že 10 minút chôdze po schodoch bolo viac energizujúcich ako šálka kávy pre 18 žien, ktoré mali pocit nedostatku spánku.

Keď budete nabudúce potrebovať rannú dávku energie alebo sa budete cítiť unavení, keď sa zobudíte, možno budete chcieť skúsiť práve prechádzku.

Zlepšíte si svoju náladu

Ranná chôdza má tiež fyziologické výhody.

Prechádzka môže pomôcť:

  • zlepšiť sebaúctu
  • zvýšiť náladu
  • znížiť stres
  • úzkosť
  • únavu
  • zmierniť príznaky depresie alebo znížiť riziko depresie

Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, skúste sa aspoň 5 dní v týždni prejsť 20 až 30 minút.

Foto:freepik

Môže vám to pomôcť schudnúť

Ranná chôdza vám môže pomôcť splniť vaše ciele v oblasti chudnutia. Chôdza miernym tempom po dobu 30 minút môže spáliť až 150 kalórií. V kombinácii so zdravou stravou a silovým tréningom možno zistíte, že schudnete.

Posilníte si svaly

Chôdza môže pomôcť posilniť svaly na nohách. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete chodiť miernym až rýchlym tempom. Pokúste sa zmeniť svoju rutinu a vyliezť po schodoch, chodiť hore a dole kopcom alebo chodiť na bežiacom páse v stúpaní.

Pridajte niekoľkokrát týždenne cvičenia na posilňovanie nôh, ako sú drepy a výpady, aby ste zvýšili svalový tonus.

Lepší spánok

Chôdza ako prvá vám môže neskôr v noci, pomôcť lepšie spať. Malá štúdia pozorovala starších dospelých vo veku 55 až 65 rokov, ktorí mali problémy so zaspávaním v noci alebo žili s miernou nespavosťou.

Tí, ktorí cvičili ráno oproti večeru, mali v noci lepšiu kvalitu spánku. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, prečo môže byť cvičenie ráno pre spánok lepšie ako cvičenie v noci.

Foto:freepik

Lepšie rozhodnutia počas dňa

Začať deň prechádzkou vás môže naladiť na zdravšie rozhodnutia počas dňa. Po prechádzke sa môžete cítiť viac nabití energiou a menej unaevní.

Keď vám ubúda energia alebo ste unavení, skôr siahnete po snackoch alebo posilňovačoch energie. Ranná prechádzka vás môže inšpirovať k výberu zdravého obeda a popoludňajšieho občerstvenia.

Pred alebo po raňajkách?

Ak chodíte ráno, možno sa pýtate, či je dôležitá chôdza pred raňajkami alebo po nich a či vám pomôže, ak máte ciele v oblasti chudnutia. Výskum je zmiešaný o tom, či vynechanie raňajok zvýši váš metabolizmus alebo vám pomôže rýchlejšie schudnúť.

Niektoré výskumy ukazujú, že cvičenie nalačno (pred raňajkami) pomáha vášmu telu spaľovať viac tuku. Sú však potrebné ďalšie štúdie.

Foto:freepik

Medzitým to závisí od vášho tela. Ak sa cítite dobre na prechádzke pred jedlom, alebo ak sa váš žalúdok cíti lepšie, keď nejete, je to v poriadku. 

Tak či onak, po cvičení sa uistite, že jete zdravé raňajky a pijete veľa vody.

Začať deň krátkou prechádzkou môže ponúknuť množstvo zdravotných výhod. Počas dňa sa môžete cítiť viac nabití energiou, uvidíte, ako sa vaša nálada a duševná jasnosť zlepšujú a v noci budete lepšie spať. Pred a po prechádzke sa určite natiahnite a pite veľa vody, aby ste zostali hydratovaní. Ak máte ďalšie otázky, porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete s novým cvičením.

Zdroje: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19306107/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31036563/

https://www.healthline.com/alth/morning-walking-benefits#completed

https://psycnet.apa.org/record/2014-14435-001

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28522092/

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top