Now Reading
Zdravotné výhody zeleného čaju
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Zdravotné výhody zeleného čaju

Zelený čaj je základom v mnohých kultúrach a môže ponúknuť niektoré dôležité zdravotné výhody, ako je ochrana nášho mozgu, srdca a zdravia kostí. Napriek tomu môže niesť určité zdravotné riziká pre tých, ktorí užívajú určité lieky alebo sú precitlivení na kofeín. Zistite viac o výhodách zeleného čaju.

Môže zlepšiť duševné zdravie

Existuje chemické vysvetlenie, prečo môže byť popíjanie horúceho zeleného čaju tak relaxačné. Zelený čaj, obsahuje aminokyselinu nazývanú theanín, o ktorej výskum zistil, že môže: 

  • Zbaviť stresu
  • Navodzujte relaxáciu 
  • Bojujte proti úzkosti z kofeínu 

Najmä zelený čaj má najvyššiu koncentráciu theanínu v porovnaní s inými druhmi čaju, ako je oolong, čierny a biely čaj.  

Foto:freepik

Môže zlepšiť pamäť

Výskum zistil, že zelený čaj môže zlepšiť pamäť, čiastočne vďaka obsahu theanínu. Napríklad štúdia z roku 2014 na 12 zdravých dobrovoľníkoch zistila, že extrakt zo zeleného čaju zlepšil pracovnú pamäť subjektov.

Pacientom bol podaný nápoj na báze mlieka, ktorý obsahoval buď 27,5 mg extraktu zo zeleného čaju, alebo placebo. Potom dokončili určité úlohy, zatiaľ čo MRI sledovala ich mozgovú aktivitu. Tí, ktorí konzumovali extrakt zo zeleného čaju, videli väčšiu mozgovú konektivitu.

Chráni pred neurodegerativnými ochoreniami

Niektoré výskumy zistili, že pitie zeleného čaju môže chrániť pred určitými neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Je to pravdepodobne kvôli vysokej koncentrácii silných zlúčenín antioxidantov v zelenom čaji. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením, ktoré by časom inak viedlo k neurodegeneratívnym ochoreniam. 

Môže znížiť hladinu cholosterolu

Minimálne jedna tretina Slovákov má zvýšené hladiny cholesterolu. Čo, bohužiaľ zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody . Dobrá správa? Zelený čaj môže pomôcť. Podľa 31 štúdií publikovaných v časopise Nutrition Journal zistila, že konzumácia zeleného čaju bola spojená s nižšími hladinami celkového cholesterolu.

Foto:freepik

Môže znížiť krvný tlak

Okrem znižovania hladiny cholesterolu môže zelený čaj chrániť zdravie srdca znížením krvného tlaku. Metaanalýza v medicíne z roku 2020 na 1 697 ľuďoch zistila, že pitie zeleného čaju výrazne znižuje krvný tlak, najmä u tých, ktorí majú vysoký krvný tlak a najväčšie riziko kardiovaskulárnych ochorení.

To je kľúčové, pretože takmer 50 % prípadov srdcových chorôb a 60 % mozgových príhod je spôsobených vysokým krvným tlakom. Ak sa vysoký krvný tlak nelieči, môže viesť aj k zlyhaniu obličiek. 

Schopnosť zeleného čaju znižovať krvný tlak môže byť spôsobená jeho vysokým obsahom antioxidantov. Tieto antioxidanty znižujú zápal a rozširujú krvné cievy, takže krv môže prúdiť ľahšie. 

Foto:freepik

Pomáha predchádzať a zvládať cukrovku 2 typu

Konzumácia čaju – vrátane zeleného čaju – môže byť účinným spôsobom prevencie a zvládania cukrovky 2. typu. Preskúmanie zistilo, že najmä antioxidanty zeleného čaju môžu znížiť inzulínovú rezistenciu. 

Inzulínová rezistencia nastáva, keď sú bunky menej citlivé na hormón inzulín, ktorý pomáha bunkám premieňať krvný cukor na energiu. Podľa CDC je to jeden z hlavných rizikových faktorov pre rozvoj cukrovky 2. typu.

Tipy na konzumáciu zeleného čaju

Či už popíjate svoj zelený čaj horúci alebo vychladený, je tu niekoľko tipov, ktoré treba mať na pamäti: 

  • Zvážte nákup prírodného zeleného čaju bez kofeínu. Jedna šálka zeleného čaju obsahuje 28 gramov kofeínu. Pre tých, ktorí sú citliví na kofeín, to môže spôsobiť úzkosť, rýchly srdcový tep a nervozitu. Upozorňujeme, že odstránenie kofeínu môže znížiť obsah antioxidantov, ale výskum je zmiešaný. 
  • Dávajte pozor na svoje sladidlo. Ak si do čaju pridávate cukor, med alebo iné sladidlo, pamätajte, že AHA odporúča, aby ženy neskonzumovali viac ako šesť lyžičiek pridaného cukru denne a muži maximálne deväť lyžičiek. Nadmerná konzumácia cukru môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, cukrovke 2. typu a srdcovým ochoreniam. 
  • Buďte kreatívni. Zelený čaj si môžete vychutnať aj samostatne, ale môžete ho použiť aj do smoothies a ovsených vločiek alebo na varenie ryže a dusenie zeleniny.
Foto:freepik

 Ak v súčasnosti nepijete zelený čaj a nie ste si istí, či je pre vás vhodný, požiadajte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo dietológa o radu, ako to môže ovplyvniť vaše osobné zdravotné ciele.

Zdroje:https://www.cdc.gov/diabetes/basics/insulin-resistance.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015560/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015560/

https://www.health.com/nutrition/benghefits-green-tea

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top