Now Reading
Kanabinoidy: Čo je to Tetrahydrokanabinol (THC)?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Kanabinoidy: Čo je to Tetrahydrokanabinol (THC)?

Nebezpečná droga alebo tajomný liek? Čo je to THC?

Tetrahydrokanabinol (THC) je zďaleka najslávnejším zo všetkých kanabinoidov a je to tak isto hlavná psychoaktívna zlúčenina konopy. Čo je to však vlastne molekula THC, aký je jej účel v prírode a čo robí v ľudskom tele?

Vedci z celého sveta intenzívne študujú dôležité otázky týkajúce sa povahy a pôsobenia THC a výsledky získané za päťdesiat rokov od prvého objavenia molekuly, priniesli lekárskej vede nespočetný prínos. Keď sa výskum bude stále zintenzívňovať, výhody sa budú len hromadiť a globálne bariéry porozumenia sa budú naďalej odstraňovať.

Chemická štruktúra a vlastnosti molekuly THC

THC je molekula s chemickým vzorcom C21H30O2, ktorá obsahuje dvadsaťjeden atómov uhlíka, tridsať vodíka a dva kyslíka. Rovnako ako všetky ostatné známe fytokanabinoidy, je THC olejová zlúčenina, ktorá je nerozpustná vo vode, ale vysoko rozpustná v rozpúšťadlách na báze lipidov.

Fytokanabinoidy vrátane THC sú klasifikované ako terpenofenolové zlúčeniny. Terpenofenoliká sú zložité organické molekuly, ktoré obsahujú prvky terpenoidov aj fenolov (dve hlavné triedy prirodzene sa vyskytujúcich chemických zlúčenín).

Komplexná reťazová reakcia vyskytujúca sa v listoch a živičných žľazách rastliny konopa vedie k produkcii THC. V mladých listoch reaguje fenol známy ako kyselina olivetolová so zlúčeninou známou ako geranylpyrofosfát za vzniku kyseliny kanabigerolovej.

Ako sa THC tvorí v rastline konope?

Kyselina kanabigerolová (CBGA) je predchodcom mnohých dôležitých kanabinoidov, vrátane THC, CBD, CBC a samotných CBG. Na výrobu THC musí CBGA najskôr prejsť reakciou, pri ktorej vznikne bezprostredný prekurzor THC, známy ako kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA). Túto reakciu uľahčuje enzým známy ako THCA syntáza.

Reakcia prebieha v samičích žľazách, aby sa zabezpečilo, že sú plné THCA. Potom sa THCA prevedie na THC v reakcii na vysoké teploty alebo jednoducho degradáciou v priebehu času. Tento proces, pri ktorom sa z THCA stáva THC, je známy ako dekarboxylácia.

Professional researchers working in a hemp field, they are checking plants, alternative medicine and cannabis concept

Jednoducho, molekula THCA je identická s molekulou THC s pridaním „karboxylovej skupiny“; jednoduché usporiadanie jedného atómu uhlíka, jedného atómu vodíka a dvoch atómov kyslíka. Keď dôjde k dekarboxylácii, karboxylová skupina sa stratí. Tento proces sa vyskytuje aj pri iných kanabinoidných kyselinách (ako sú CBCA a CBDA) za vzniku samotných kanabinoidov.

Čo je to THC: Izoméry THC

Aj keď sa ľudovo označuje jednoducho ako THC, príslušná molekula THC je známejšia ako delta-9-tetrahydrokanabinol alebo A9-THC. V skutočnosti existujú aj iné formy THC, z ktorých najznámejšia je A8-THC.

Tieto ďalšie formy (známe ako „izoméry dvojitých väzieb“) sú v podstate rovnaká molekula, ale líšia sa v jednom ohľade. Molekula THC obsahuje cyklohexánový kruh – šesť atómov uhlíka usporiadaných v kruhu, každý naviazaný na dva atómy vodíka. Tieto atómy uhlíka sú spojené jednoduchými kovalentnými väzbami, s výnimkou jedného páru, ktorý je spojený dvojnou väzbou. Poloha tejto dvojitej väzby určuje, ktoré z izomérov dvojitej väzby je molekula, ako aj rozsah jej psychoaktívneho účinku.

Väčšina z týchto izomérov je veľmi podrobne analyzovaná, avšak málo výskumov ukázalo, že na receptor CB1 pôsobia iba A9-THC a A8-THC. Aktivácia receptora CB1 je zriedkavá schopnosť a je hlavnou príčinou psychoaktívnej povahy konopy.

Je zaujímavé, že v jednej štúdii na myšiach z roku 2004 sa ukázalo, že Δ8-THC má potenciálne väčšiu schopnosť stimulovať chuť do jedla ako jeho slávnejší náprotivok. Všeobecne sa však zdá, že jeho schopnosť stimulovať receptor CB1 je menšia ako schopnosť A9-THC a z tohto dôvodu záujem o ňu nepretrváva.

Dôležitosť THC v medicíne

THC sa spolu s niekoľkými ďalšími kanabinoidmi viaže na špeciálne „receptorové“ miesta v tele, ktoré sa nachádzajú v mozgu, v hlavných orgánoch a v bunkách imunitného systému. Tieto „receptory“ sú špecializované proteíny, ktoré sa nachádzajú v presynaptických spojoch medzi neurónmi (nervovými bunkami). Doteraz boli identifikované dva hlavné receptory spojené s kanabinoidmi – kanabinoidné receptory typu I a II alebo CB1 a CB2.

Kanabinoidné receptory možno považovať za „zámky“, zatiaľ čo kanabinoidy sú „kľúčmi“, ktoré ich otvárajú.

Ďalším pojmom pre kľúče, ktorý zapadá do týchto špecializovaných proteínových zámkov, sú „ligandy“. Keď sa ligand stretne s receptorom, môže sa „naviazať“ na receptor a vytvoriť modifikovanú molekulu známu ako komplex receptor-ligand, ktorý má rôzne biochemické vlastnosti. Modifikovaná molekula potom môže plniť celý rad rôznych biologických funkcií.

THC je schopný viazať sa na receptory CB1 aj CB2. V rámci receptorov CB2 bola čiastočná väzobná aktivita THC spojená s rozhodujúcimi regulačnými procesmi, ako je programovaná smrť buniek (apoptóza) a genéza nových buniek.

(Druhy rastliny konope)

Keď sa viaže na receptory CB1, ktoré sú väčšinou umiestnené v mozgu a centrálnom nervovom systéme (CNS), výsledná biologická aktivita prebieha aj v mozgu a CNS. Táto činnosť v mozgu môže zmeniť subjektívny zážitok človeka z reality a viesť k známemu „high“ spojenému s užívaním marihuany.

Aktivita THC v mozgu je okrem psychoaktívneho účinku spojená aj s procesmi súvisiacimi s učením, pamäťou, impulzmi, emočnou reguláciou, spánkom a chuťou do jedla. Štúdium farmakologickej aktivity tejto molekuly sa ukázalo ako rozhodujúce pre naše pochopenie týchto najzákladnejších procesov, ako aj pre prehĺbenie nášho pohľadu na duševné choroby a poruchy, ktoré môžu vzniknúť, keď sa tieto procesy zhoršia.

Zrieknutie sa zodpovednosti: Tento článok nenahrádza odbornú lekársku pomoc, diagnostiku ani liečbu. Vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Ak je publikovaný v krajine kde je THC ilegálne, potom nenabáda k užívaniu látky THC a celý obsah je výlučne informačného charakteru.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top