Now Reading
Terpény II: Čo sú to?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Terpény II: Čo sú to?

Terpény: Pinén, Terpineol, Linalool

Pokračujeme v našej edícii venovanej Terpénom – látkam hojne obsiahnutým v rastlinách konope. Vďaka nim majú rôzne odrody konopy, rôznu vôňu a chuť. Terpény majú tiež mnohé pozitívne vlastnosti pre ľudský organizmus.

Pinén

pinen-terpeny-cbd-medbax

Pinén je bicyklický monoterpenoid s arómov borovice a jedle. V prírode sa nachádzajú dva štrukturálne izoméry pinénu alfa-pinén a beta-pinén a obidva sú dôležitou súčasťou borovicovej živice. Alfa-pinén je najrozšírenejší terpenoid v prírode, ktorý sa nachádza hlavne vo vodnej živici, borovicovom dreve a niektorých citrusových plodoch ako aj mnohých ďalších ihličnatých a neihličnatých rastlinách. Tieto dva izoméry tvoria hlavnú zložku terpentínu v dreve. Pinén je hlavný monoterpén, ktorý je z fyziologického hľadiska dôležitý v rastlinách i živočíchoch a má sklon reagovať s inými chemickými látkami, čím vznikajú iné terpény ako napríklad limonén.

Pinén sa používa ako lokálne antiseptikum a expektorans (liečivo nebo rastlinná droga) s protizápalovým účinkom. Dym pinénu navodzuje pocit nasávania väčšieho množstva vzduchu, čo môže vyvolať hyperventiláciu a niekedy kašeľ. Alfa-pinén je prírodná zlúčenina, ktorú možno izolovať z oleja borovicových ihlíc, a ktorá preukázala protirakovinové účinky. Účinky možno zmierniť kombináciou práve s pinénom.

Pinén ľahko prechádza mozgovou bariérou, aby zabránil zničeniu molekúl zodpovedných za prenos informácii, čo vedie k zlepšeniu pamäte. Rozmarín a šalvia sa v tradičnej medicíne považujú za prospešné byliny, a to aj vďaka tomu, že obsahujú pinén. Pinén pôsobí proti účinkom THC a zlepšuje koncentráciu. V porovnaní s THC zmiešaným s pinénom sa výpadky pamäte vyskytujú menej často ako pri používaní čistého THC.

Terpineol

terpineol-terpeny-cbd-medbax
Bunch of violet lilac flower

Tri najvzájom úzko súvisiace monoterpenoidy – alfa-terpineol, terpinén-4-ol a 4-terpineol, majú arómu podobnú orgovánu a kvitnúcim kvetom. Vôňa, ktorá je často prítomná v odrodách konopy bohatých na pinén, potláča aromatickejší terpén. O alfa-terpineole je známe, že má upokojúce a relaxačné účinky a antibiotické, antioxidačné, antimalarické vlastnosti. Okrem toho má aj protinádorové, protizápalové, anxiolitické a sedatívne vlastnosti.

Linalool

linalool-terpeny-cbd-medbax

Odrody z vysokým podielom necyklického monoterpenoidu Linaloolu majú upokojúce a relaxačné účinky. Ich vôňa má kvetinový a levanduľový podtón a používa sa na podporu spánku. Linalool zmierňuje úzkosť, ktorý môže vyvolať čistý THC, vďaka čomu je užitočný pri liečbe psychózy a úzkosti.

Podľa jednej štúdie môže Linalool výrazne zmierniť zápal pľúc vyvolaný cigaretovým dymom. Môže blokovať karcinogenézu, ktorú zhoršuje benzantracén prítomný v dechte vznikajúcom horením tabaku. Linalool aktivuje bunky imunitného systému prostredníctvom špecifických receptorov alebo dráh a celkovo môže zlepšovať imunitný systém. Výskum ukázal, že protizápalový účinok linaloolu môže prispieť k spomaleniu a zvráteniu Alzheimerovej choroby.

Agentúra pre ochranu životného prostredia schválila jeho používanie ako pesticídu. Výpary linaloolu zrejme pôsobia aj ako účinný insekticíd, ktorý chráni pred ovocnými muškami, blchami a švábmi.

Zdroje:

  1. „Introduction to Terpenes,“ Medical Jane, 27. februára 2017, https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/terpenes/#terpenes-in-cannabis
  2. „Marijuana Terpenes and Their Effects,“ Alchimiaweb, prístup: 2017, www.alchimiaweb.com/blogen/marijuana-terpenes-effects/.
  3. E. B. Russo: „Taming THC: Potential Cannabis Synergy and Phytocannabinoid-Terpenoid Entourage Effects,“ British Journal of Pharmacology 163 (2011): 1344 – 1364
  4. L. Leinow, A. J. Birnbaumová, „Liečenie konopou: Využitie CBD na medicínske účely.“ (2017), ISBN 978-80-551-7493-8
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top