Now Reading
Čo je najlepšie pre našu budúcnosť? Papier zo stromov vs. papier z konopy
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Čo je najlepšie pre našu budúcnosť? Papier zo stromov vs. papier z konopy

Konopný papier je cennou alternatívou konvenčného papiera vyrobenému zo stromov a mohol by poskytnúť obnoviteľnejší zdroj pre väčšinu svetových potrieb papiera. Prečo však používať namiesto stromového papiera konopný papier? Odpoveď je jednoduchá: je to ekologický, udržateľný a vysoko kvalitný produkt.

História konopného papiera

Konopnú rastlinu používajú ľudia už tisíce rokov na rôzne účely, od zbraní a oblečenia až po jedlo a stavbu. Jedným z najdôležitejších použití konopnej rastliny však bol papier. Najstarší príklad konopného papiera bol objavený v Číne a pochádza z obdobia približne rokov 200 – 150 pred naším letopočtom. Popularita konopného papiera prekvapivo pretrvala až do 30. rokov 20. storočia.

Všetko sa však smutne zmenilo v 30. rokoch, keď rôzne priemyselné odvetvia lobovali proti konope a zmenili ho na nelegálnu plodinu. Odvtedy väčšina priemyselných odvetví investovala do infraštruktúry určenej na výrobu buničiny a papiera zo stromov.

Foto: tasteforlife.com

Dopad papierenského priemyslu

Podľa National Geographic sa každoročne rúca plocha lesov o veľkosti Panamy. Štúdia z roku 2015 v časopise Nature tvrdila, že odkedy ľudia začali ťažiť lesy, bolo vyrúbaných 46% svetových stromov. Tento rozsah odlesňovania sa v žiadnom prípade netýka iba papierenského priemyslu. Je to však dôležitá úvaha pri porovnaní dopadu konope a dreveného papiera na životné prostredie.

Existuje názor, že počas 20-ročného cyklu môže jeden aker konope vyprodukovať toľko papiera ako 4 až 10 akrov stromov. Táto významná maximalizácia zdrojov by mohla významne zmenšiť oblasti odlesňovania.

„Od roku 1937 bola asi polovica lesov na svete vyrúbaná na výrobu papiera. Keby nebolo konope postavené mimo zákon, väčšina by stále stála a okysličovala planétu.“

-Alan Bock

Konope vs stromy – a ako môže konope pomôcť pri riešení krízy odlesňovania?

  • 1 akr konope vyprodukuje za 20-ročný cyklus toľko papiera ako 4 až 10 akrov stromov.
  • Konopné stonky vyrastú za 4 mesiace, zatiaľ čo stromom trvá 20 – 80 rokov.
  • Konope má vyššiu koncentráciu celulózy ako drevo, hlavná zložka papiera.
  • Stromy sú tvorené iba z 30% celulózy, čo vyžaduje použitie toxických chemikálií na odstránenie ďalších 70%. Konope môže mať naopak obsah celulózy až 85%.
  • Konope má nižší obsah lignínu ako drevo. Konope obsahuje 5 – 24% lignínu, zatiaľ čo drevo 20 – 35%. To je výhodné, pretože lignín sa musí pred spracovaním na papier odstrániť z buničiny.
  • Konopný papier je odolnejší ako stromy. Konopný papier nezožltne, nepraská ani sa nezhorší ako stromový papier.
  • Širšie použitie konopného papiera môže pomôcť pri úsilí o udržateľnosť pri znižovaní odlesňovania.
Foto:freepik

Budúcnosť konopného papiera

Odpad z papiera a odlesňovanie sú obrovským problémom a konope môže byť súčasťou riešenia. Bude však trvať roky, kým sa vyvinie infraštruktúra pre alternatívny priemysel s konopným papierom.

Sľubná cesta do budúcnosti konopného papiera? Niektoré spoločnosti, napríklad Tree Free Hemp a Hemp.Press, experimentujú s odberom odpadových produktov z iných produktov z konope a ich premenou na papier. To znamená, že jedného dňa, keď si kúpite olej CBD, môže byť krabica, ktorá je v balení, vytlačená z konopného papiera vyrobeného zo zvyškového rastlinného materiálu použitého na výrobu samotného doplnku.

Všetci sme spotrebitelia papiera.
Konopný papier však ešte stále nie je široko dostupný, takže je len na nás, či ho budeme požadovať. Podporujme konopný priemysel a chráňme našu planétu aspoň tým, že si zvolíme papierovú tašku namiesto plastovej. Nikdy nie je neskoro začať.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top