Now Reading
Veda a CBD: Profesor Lumír Hanuš a objav anandamidu
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Veda a CBD: Profesor Lumír Hanuš a objav anandamidu

Profesor Lumír Ondřej Hanuš , rodák z Českej republiky, je odborným analytickým chemikom v popredných orgánoch v oblasti výskumu lekárskeho kanabisu na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme. Jeho ocenený výskum slúži ako základ pre veľa z toho, čo vieme o tejto rastline dnes. 

Kto je profesor Lumír Hanuš?

Pán Doc. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, DrSc., Dr.h.c. vyštudoval analytickú chémiu na univerzite Palackého v Olomouci. Neskôr získal doktorát vo farmaceutickej chémií na Karlovej univerzite v Prahe. V rokoch 1978-1979 bol vedeckým pracovníkom na Farmaceutickej fakulte v Mississippi v USA kde sa venoval výskumu konope. V roku 1990 prijal pozvanie z Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, kde pôsobí dodnes. Ako prvý izoloval v mozgu endogénny ligand pre kanabinoidný receptor, ktorý dostal meno anandmid. Tento objav otvoril svet liečivému použitiu kanabisu.

„Keď som mával ešte v Československu prednášky o toxikománií a drogách, vždy som mladým hovorieval:,, Pokiaľ ste chlapci, najlepšia droga je žena. Pokiaľ Vám nepomôže táto droga, tak už žiadna iná.“

—Lumír Ondřej Hanuš

Veda a CBD: Objavenie anandamidu

Profesor Hanuš dostal v Izraeli za úlohu, aby  z mozgu izoloval látku, ktorá sa viaže na kanabinoidné receptory. Z mozgu separovali a izoloval látky a Dr. Devane skúmal, či sú  izoláty aktívne na kanabinoidné receptory

Rok však profesorovi Hanušovi nestačil, a tak tam zostal ďalší rok, až sa mu 24. marca 1992 podarilo izolovať z mozgu čistú látku, ktorá bola aktívna na kanabinoidné receptory

Nazvali ju anandamid , pretože chemickou povahou sa jedná o takzvaný amid a ananda bolo slovo zo sanskritu, ktoré znamená vnútorné šťastie. Tým šťastím bola radosť objaviteľov a taktiež predpokladaný účinok. Bolo tak objasnené, prečo má konope takú liečivú moc a prečo pôsobí na také množstvo chorôb. Vďaka tomu, začala táto neprávom zakázaná rastlina, zaujímať kdekoho a dnes už celý svet rieši liečbu konopou.

Anandamid

Čo sa týka ananmidu, mozog ho prirodzene produkuje. Beh je pre bežného človeka skvelým spôsobom, ako zvýšiť prirodzenú hladinu anandamidu v mozgu. Prirodzené hladiny anandamidu v mozgu môžu byť zvýšené aj pomocou produktov CBD, prírodnej tmavej čokolády, hľuzoviek a ovocia.

Anandamid pochádza z kyseliny arachidónovej, nevyhnutnej omega-6 polynenasýtenej mastnej kyseliny. Môžeme ho získať ako formu doplnkov, práškov alebo marihuany. Pure Nootropics tvrdí, že anandamid je jednou z chemických látok v mozgu, ktorá umožňuje tvorivosť. Pomáha zlepšovať bočné myslenie, množenie nových mozgových buniek, zlepšovať pamäť a môže pôsobiť aj ako antidepresívum.

Anandamid nie je väčšinou známy. Mnoho ľudí verí, že na dosiahnutie stavu blaženosti, ktorý je spojený s výrobkami z kanabisu, je potrebné skutočne požiť a konzumovať marihuanu. V skutočnosti existuje veľa spôsobov, ako sa cítiť „vysoko“ v bežnom každodennom živote, najmä keď neustále pracujete na svojej celkovej pohode a sústredíte sa na vytváranie svojho najlepšieho ja.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top