Now Reading
Čo potrebujete vedieť pred začatím jogy?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Čo potrebujete vedieť pred začatím jogy?

Zistiť niečo o joge pre začiatočníkov nemusí byť náročné. Jedna vec je spoznať rôzne druhy jogy, ale ktorý typ je najlepší pre začiatočníkov a ako často by ste mali cvičiť? Všetky odborné informácie, ktoré potrebujete vedieť (vrátane najlepšieho typu jogy pre začiatočníkov), sme dali na jedno miesto.

Aké sú výhody jogy?

1. Joga zlepšuje silu, rovnováhu a flexibilitu: Pomalé pohyby a hlboké dýchanie zvyšujú prietok krvi a zahrievajú svaly, zatiaľ čo držanie tela napomôže budovať silu.

2. Joga pomáha pri úľave od bolesti chrbta: Joga je rovnako dobrá ako základný strečing na zmiernenie bolesti a zlepšenie mobility u ľudí s bolesťou dolnej časti chrbta. American College of Physicians odporúča jogu ako liečbu prvej línie pri chronickej bolesti krížov.

3. Jóga môže zmierniť príznaky artritíd: Ukázalo sa, že jemná joga zmierňuje nepohodlie citlivých, opuchnutých kĺbov pre ľudí s artritídou.

Foto:Freepik

4. Joga prospieva zdraviu srdca: Pravidelné cvičenie jogy môže znížiť úroveň stresu a zápalu v celom tele, čo prispieva k zdravšiemu srdcu. Niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k srdcovým chorobám, vrátane vysokého krvného tlaku a nadmernej hmotnosti, možno tiež riešiť pomocou jogy.

5. Joga vás uvoľní, pomôže vám lepšie spať: Výskum ukazuje, že dôsledná rutina jogy pred spaním vám môže pomôcť dostať sa do správneho myslenia a pripraviť vaše telo na to, aby zaspalo a malo kvalitný spánok.

6. Joga môže znamenať viac energie a jasnejšiu náladu: Môžete pociťovať zvýšenú duševnú a fyzickú energiu, zvýšenie bdelosti a nadšenia a menej negatívnych pocitov.

7. Joga vám pomáha zvládať stres: Podľa National Institutes of Health vedecké dôkazy ukazujú, že joga podporuje zvládanie stresu, duševné zdravie, všímavosť, zdravé stravovanie, chudnutie a kvalitný spánok.

Aký typ jogy je najlepší pre začiatočníkov?

Aj keď to do značnej miery závisí od životného štýlu a kondície, najlepší typ jogy pre začiatočníkov je ten, ktorý chcete robiť aj naďalej. Pre väčšinu je to hathajóga – štýl jogy charakterizovaný držaním póz a prácou na začlenení dychu.

Foto:freepik

„Hatha alebo Iyengar joga sú ideálne štýly jogy pre začiatočníkov, pretože tempo je stabilné,” radí učiteľka jogy Felicity Woodová. „Stabilné tempo dáva učiteľovi čas, aby vás viedol do a z pózy s podrobnými pokynmi, čo vám umožní nájsť pozíciu a usadiť sa v póze bez toho, aby ste sa museli ponáhľať.“

Ako často by mal začiatočník cvičiť jogu?

Aby ste sa zdokonalili v čomkoľvek, čo robíte, musíte tomu venovať nejaký čas. Dvakrát až trikrát týždenne je skvelý začiatok. Keď začnete budovať svoje chápanie jogy, zistíte, že to nie je len cvičenie, ktoré je viazané na jedinečnú hodinu. Joga môže začať prenikať do vášho života prostredníctvom chvíľ ticha, dýchania, jemných strečingov alebo pozorných prechádzok. 

Je možné (ako pri všetkých druhoch pohybu a kondície) preháňať fyzickú stránku aj pri joge. Takže by ste mali cvičiť tak často, ako je to pre vás zvládnuteľné a príjemné.

Ako začať s jogou doma?

Začnite tým, že nájdete učiteľa, ktorý ponúka hodiny vhodné pre začiatočníkov. 

Uistite sa, že máte podložku ktorá sa používa pri joge a tiež rekvizity, ako sú tehly, bloky a pásy. Ak toto vybavenie nemáte, vždy môžete improvizovať s vecami z vášho domova. Cvičenie jogy doma je ideálne, pretože môžete robiť krátke cvičenia niekoľkokrát týždenne. Je to skvelý spôsob, ako sa učiť, a vaše telo bude pri častom cvičení reagovať rýchlejšie.

Foto:freepik

Spália sa kalórie pri joge?

Joga ako forma pohybu môže pomôcť pri chudnutí. V skutočnosti je joga na chudnutie skvelá vec. Najprekvapujúcejšie zo všetkého je, ako môže byť regeneračná joga (napr. pomalšie, upokojujúce sekvencie) jedným z najúčinnejších spôsobov, ako schudnúť.

Foto:freepik

Kortizol (stresový hormón) môže zabrániť strate hmotnosti a tuku, čomu môžu pomôcť regeneračné štýly jogy. Podľa výskumu publikovaného v American Journal of Managed Care štúdia z roku 2016 na ženách s nadváhou ukázala, že regeneračné sedenia alebo Yin joga môžu priniesť úbytok na váhe.

Joga vám tiež môže pomôcť byť viac prepojený so svojím telom a mysľou. Na druhej strane pozdvihnie pocit všímavosti a snáď vás privedie k harmonickejšiemu životnému štýlu, čo je presne to, o čom to je – nájsť zdravú rovnováhu.

Zdroje:https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-yoga-heart-connection

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/yoga-for-sleep

https://www.ajmc.com/view/restorative-yoga-better-than-stretching-for-trimming-subcutaneous-fat-in-overweight-women

https://www.womenshealthmag.com/uk/fitness/yoga/a25232634/yoga-for-beginners-guide/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-benefits-of-yoga

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top