Now Reading
Plínius starší: Staroveký priekopník lekárskej marihuany
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Plínius starší: Staroveký priekopník lekárskej marihuany

Je zriedkavé, keď sa nové objavy kanabisu týkajú niekoho, kto zomrel takmer pred 2 000 rokmi, ale stalo sa. Vedecký tím v Taliansku oznámil výsledky svojej štúdie, ktorá zistila, že lebka v rímskom múzeu je skutočne lebkou Plínia staršieho. Historici rastliny kanabisu dlho tvrdili, že Plínius starší bol medzi prvými, ktorí si všimli jej liečivé a psychoaktívne vlastnosti.

Kto bol Gaius Plinius Secundus?

Gaius Plinius Secundus, narodený okolo roku 23 n. l., viedol vojenské kampane pre cisársky Rím v Nemecku. Bol námorný admirál v Neapolskom zálive na boj proti pirátstvu. Medzi týmito dobrodružstvami napísal svoje klasické dielo „ Naturalis Historia “.

Foto:britannica

Napriek pochybným ale fantastickým prvkom jeho práce mal Plínius obrovský vplyv. Ako poznamenáva Daily Beast, niektorí špekulovali, že dokonca pomohol inšpirovať Charlesa Darwina, člena Plinian Society, aby rozvinul Darwinovu teóriu dedičných vlastností. 

Liekopis kanabisu 

V „Prírodnej histórii“ je množstvo odkazov na to, čo anglickí prekladatelia preložili ako „konope“. Plínius si jasne všímal jeho priemyselné využitie a nazýval ho „rastlina pozoruhodne užitočná na výrobu lán“.

Pri pestovaní ľanu Plínius opisuje priemyselné využitie kanabisu: „Existuje konope, rastlina užitočná na výrobu povrazov, ktorá sa zvyčajne zasieva po tom, ako západné vetry začnú rásť. Čím hustejšie sa vysieva, tým sú stonky tenšie. Semená sa zbierajú, keď sú zrelé, po jesennej rovnodennosti. Suší sa pôsobením slnka, vetra alebo dymu. Samotné konope sa trhá hneď po vinobraní a robotníci ho v noci šúpu a čistia.“

Foto:britannica

Vzhľadom na to, že latinské slovo pre konope je cannabis, je tu len malá kontroverzia. Pravdepodobné odkazy na liečivé a extázu vyvolávajúce používanie rastliny sú o niečo nejednoznačnejšie. 

Plínius opisuje konope ako liek: „Konopné semeno, robí ľudí bezmocnými: šťava z tohto semena vytiahne z uší červy alebo akýkoľvek hmyz, ktorý sa do nich mohol dostať, aj keď za cenu spôsobenia bolesti hlavy. Vraví sa, že prednosti konope sú také veľké, že jeho vylúhovanie vo vode spôsobí jeho zrážanie. Odvar z koreňa vo vode uvoľňuje sťahy kĺbov a lieči. Nanáša sa surový na popáleniny, ale musí sa často meniť, aby nezaschol.

Foto:thehealingclinics

Plínius je teda jedným z prvých spisovateľov, ktorí spomínali užívanie kanabisu. K tým skorším patrí grécky historik Herodotos, ktorý si všimol, že ho používali Skýti, a rastlinné kompendiá v indickej Athrava Vede a Pen Ts’ao legendárneho čínskeho cisára Shen Nunga (asi 2800 pred Kristom).

Diela Plínia Staršieho určite dokazujú, že užívanie kanabisu nie je nejaká nedávna inovácia, ale je hlboko zakorenená v ľudskej kultúre.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top