Now Reading
Konopný plast? Čo to je? Ako sa vyrába?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Konopný plast? Čo to je? Ako sa vyrába?

Konopný plast by mohol pomôcť s globálnym problémom!

Každý rok sa na trh dostanú inovácie v technológii konopných plastov a mnoho spoločností začleňuje konopné plasty do svojich výrobkov. Konopný plast sa ukazuje ako čistá alternatíva k vysoko znečisťujúcim plastom, ktoré poškodzujú naše životné prostredie. Existujú rôzne druhy konopného plastu. Tu vás v krátkosti prevedieme výrobou týchto plastov.

Prečo vlastne existuje potreba alternatívy k plastom?

Niet pochýb o tom, že zažívame veľkú environmentálnu krízu, ktorá má mnoho podôb. Ľudské bytosti nasledovali model neudržateľného rozvoja, za ktorý dnes nesieme následky. Už badateľná zmena podnebia, výrazná strata biodiverzity a samozrejme znečistenie pôdy, ovzdušia a morí sú ukážkami škôd, ktoré sme spôsobili nášmu životnému prostrediu.

konope-je-kluc
(Plastový odpad – ako si s ním poradíme?)

Zoberme si napríklad naše moria a oceány, ktoré sme zmenili na gigantické úložisko odpadkov, ktoré ohrozujú morské ekosystémy. Podľa organizácie Greenpeace sa do svetových oceánov a morí vyhodí každú sekundu viac ako 200 kíl plastu, čo zodpovedá viac ako 8 miliónom ton plastového odpadu ročne!!

Okrem toho ročne zomiera viac ako 1 milión morských vtákov a viac ako 100 000 morských cicavcov z dôvodu škôd spôsobených plastovým, chemickým a ropným odpadom v morskom prostredí. Aj keď niektoré z týchto zvyškov, ktoré tvoria 80% všetkého znečistenia mora, môžu degradovať a zmiznúť za niečo viac ako šesť mesiacov, mnohým iným to trvá niekoľko sto rokov.

Medzitým plastový odpad vrátane „mikroplastov“ zanecháva veľké množstvo znečistenia ovzdušia, vôd a pôdy. Tím vedcov nedávno preukázal, že tieto mikroplasty sú rozptýlené vzduchom a dostávajú sa do vzdialených prírodných oblastí s úrovňami koncentrácie podobnými tým, ktoré sa nachádzajú vo veľkých mestách.

enviromentalistika-medbax
(Plastový odpad – Indonézia)

Medzinárodné vlády a environmentálne organizácie už začali konať s cieľom zastaviť túto vážnu globálnu ekologickú hrozbu. Ciele stanovené v rôznych medzinárodných dohodách na roky 2030 a 2050 sa však zdajú byť pre mnohé krajiny a regióny trochu nedosiahnuteľné.

Potrebujeme urgentné opatrenia na zastavenie znečistenia plastmi a každý z nás sa musí pokúsiť pričiniť o svoju zmenu mentality a rešpektovanie životného prostredia. Od toho závisí náš život a budúcnosť.

Konope: Surovina z minulosti

Konope je rastlina, ktorá má potenciál pomôcť nám znovuobjaviť budúcnosť ekologických materiálov. Je to čistá, ekologická, udržateľná a obnoviteľná alternatíva. A môže nahradiť použitie znečisťujúcich materiálov pri výrobe tovaru v mnohých oblastiach, ako je stavebníctvo, automobily, móda, dizajn, šport a mnoho ďalších.

Konope však nie je novým zdrojom, ktorý reaguje na konkrétny ekologický trend. Konope je surovina, ktorá sa vracia z minulosti, aby nám pomohla prehodnotiť budúcnosť. Po tisícročia sa používa pre svoje výživové vlastnosti a množstvo zdravotných výhod. Slúži ako surovina pre nespočetné množstvo výrobkov, ako sú potraviny, textil a lieky.

Konope patrí medzi plodiny, ktoré vytvárajú vo svojom okolí väčšiu biodiverzitu. Jeho kultivácia nám umožňuje získať za nízku cenu tri suroviny: semená, vlákninu a dužinu. Vlákno sa vždy používalo pre svoje vynikajúce vlastnosti, pretože je to najodolnejšie a trvanlivé vlákno rastlinného pôvodu.

Konopný plast: Objavovanie budúcnosti

Nájsť produkty zamerané na rôzne odvetvia vyrobené z rastlinných vlákien, ako sú ľan, kokos a samozrejme konope, je čoraz jednoduchšie. Cieľom je nahradiť znečisťujúce materiály, ktoré sa vyrábajú desaťročia. Ako sme už povedali, konope môže nahradiť veľa z týchto materiálov, napríklad plastov, a tak pomôcť znížiť znečistenie na celom svete.

konope-medbax
(Cannabis Sativa L.)

Používanie konope neprináša iba ekologické výhody. Zlepšuje tiež kvalitu a výkon výrobkov, ktoré ho obsahujú. Napríklad konopné vlákno sa už dlho používa namiesto sklenených vlákien na výrobu surfových dosiek, pretože ich robí oveľa ľahšími, pružnejšími a odolnejšími a dáva im senzačný stisk a vztlak.

S každoročnou rastúcou frekvenciou tak prichádzajú na trh inovácie v technológii konopných plastov. Dnes dokonca aj niektoré z najväčších automobilových spoločností, ako sú BMW, Mercedes a Bugatti, používajú do svojich výrobkov konopné plasty. Najnovší model Porsche, napríklad 718 Cayman GT4, obsahuje panely z konopných vlákien vyrobené holandskou spoločnosťou Hempflax. Konopný plast začína byť vyhľadávanou alternatívou.

Stručne povedané, bioplasty vrátane konope ponúkajú významné výhody pre životné prostredie. Pretože nie sú vyrobené z fosílnych palív, pri rozklade neprodukujú oxid uhličitý. Väčšina z nich je navyše biologicky odbúrateľná. Všetko nasvedčuje tomu, že by mohli byť veľmi dôležitou súčasťou riešenia klimatickej krízy.

konopny-plast-medbax
(Rozklad konopnej fľaše)

Smerom k udržateľnej budúcnosti

Je zrejmé, že pred výskumom zostáva ešte dlhá cesta, kým sa dosiahnu najlepšie udržateľné alternatívy k plastom získaným z ropy. Nový výskum sa však zrýchľuje, pretože vlády a národy na celom svete si viac uvedomujú potrebu drasticky obmedziť používanie petrochemických výrobkov. A konope je čoraz viac uznávaná ako látka, ktorá má obrovský potenciál v našom prírodnom „balíku nástrojov“ sľubných plodín pre bioplasty.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top