Now Reading
Čo je to Anandamid (AEA)?
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Čo je to Anandamid (AEA)?

Molekula „šťastia“ ako ju nazvali vedci z Hebrejskej univerzity!

Anandamid je tiež známy ako molekula šťastia alebo N-arachidonoyletanolamín alebo AEA a je endogénnym analógom tetrahydrokanabinolu alebo THC. Anandamid má účinok na receptory CB1 aj CB2, s receptormi CB1 viac ovplyvnenými v centrálnom nervovom systéme a receptormi CB2 viac zasiahnutými na periférii.

Objav anandamidu, ktorý je telu vlastný endogénny kanabinoid, je výsledkom výskumu konope, ktorý sa uskutočnil už v 60. rokoch. Objavená látka bola nazvaná ako „molekula blaženosti“ pretože sa vytvára v mozgu aj pri záťažových situáciách, kedy sa človek zrazu cíti príjemne (napríklad bežci zažívajú bežecký „high“) Anandamid hrá dôležitú úlohu v nálade, chuti do jedla, spánku a dokonca aj pamäti. Vďaka svojej neobvyklej molekulárnej podobnosti s THC je predmetom záujmu mnohých vedcov a výskumníkov, pretože nám môže pomôcť pochopiť, ako môže byť konopa prospešná pre ľudské telo.

Chemické vlastnosti molekuly anandamidu

Anandamid patrí do triedy bioaktívnych lipidov známych ako amidy mastných kyselín (FAA). O anandamide sa však tiež hovorí, že patrí do triedy eikozanoidov, skupiny lipidov odvodených od kyseliny arachidónovej a ďalších esenciálnych mastných kyselín (EFA). Anandamid je veľká molekula zložená z atómov kyslíka, vodíka, dusíka a uhlíka s molekulovým vzorcom C22H37NO2 a molárnou hmotnosťou 347,53 g / mol.

anandamid-cbd-ecs
(Anandamid)

Rovnako ako hydroxylová skupina (atóm kyslíka spojený kovalentnou väzbou s atómom vodíka), molekula anandamidu pozostáva z jediného páru dusík-vodík a uhľovodíkovej koncovky. Uhľovodíkový koniec molekuly je hydrofóbny, ale lipofilný, čo znamená, že je rozpustný v tuku, ale nerozpúšťa sa vo vode. Táto hydrofóbna vlastnosť je spoločná pre všetky lipidy a všetky známe kanabinoidy, ktoré majú lipidovú povahu.

Anandamid molekula šťastia: Ako telo produkuje anandamid

Anandamid sa produkuje v bunkových membránach a tkanivách tela. Na syntézu molekuly je potrebný prekurzor molekuly N-arachidonoylfosfatidyletanolamín (NAPE). Samotný NAPE sa vytvára väzbou kyseliny arachidónovej (omega-6 EFA) a voľného amínu pôsobením enzýmu N-acyltransferázy. Zmeny v konzumácii kyseliny arachidónovej v strave môžu zmeniť hladiny anandamidu prítomného v mozgu.

Anandamid sa degraduje pomocou enzýmu amidhydrolázy mastných kyselín (FAAH), ktorý premieňa molekulu späť na kyselinu arachidónovú a etanolamín, ďalší amín. Vďaka pomerne krátkemu polčasu rozpadu a vysokej rozpustnosti v tukoch sa anandamid považuje za „krehkú“ molekulu a jeho účinky sú krátkodobé – na rozdiel od THC, ktoré môže zostať v tukových tkanivách niekoľko týždňov.

Anandamid molekula šťastia: Účinky

Anandamid hrá dôležitú úlohu v regulácii chuti do jedlapotešenia a odmeny. Anandamid sa našiel v čokoláde a považuje sa za čiastočne zodpovedný za intenzívny pôžitok, ktorý sa prejavuje pri jej konzumácii. Anandamid môže byť tiež čiastočne zodpovedný za reguláciu bolesti a spánkové vzorce.

anandamid-cbd-medbax
Medical marijuana, alternative herbal medicine concept

Anandamid má tiež dôležitú a doposiaľ nedostatočne pochopenú úlohu v hormonálnej rovnováhe a reprodukčnom systéme. Počas ovulácie sú plazmatické hladiny anandamidu najvyššie, rovnako ako hladiny pohlavných hormónov gonadotropín a estradiol (druh estrogénu). Nie je však úplne jasné, aký vzájomný vzťah tieto látky majú. Anandamid je tiež nevyhnutný na zabezpečenie zdravého implantovania mladého embrya do epitelu (steny) maternice na začiatku tehotenstva.

Vzťah medzi anandamidom a medicínskym konope

Za objav anandamidu skutočne vďačí výskumu konopy. Vďaka štúdiu THC a CBD bol objavený endokanabinoidný systém, pričom anandamid bol jedným z prvých odhalení endokanabinoidného systému. Molekula AEA sa veľmi podobá THC a hovorí sa, že THC napodobňuje správanie anandamidu. Existuje myšlienkový smer, ktorý verí, že práve preto je THC také terapeutické pre ľudské telo.

Anandamid a kanabinoidy sú neoddeliteľne spojené a vykazujú silné spojenie medzi ľudským telom a rastlinou konope. Sú tak spojené, že sme objavili anandamid súčasne s tým, že sme objavili THC, napriek tomu, že jeden existuje vo vnútri tela a druhý bez neho.

L. Hanuš,

Pretože THC interaguje s endokanabinoidným systémom, napodobňuje účinok endogénneho kanabinoidu spojený s životne dôležitými funkciami tela: spánok, chuť do jedla, pamäť a potešenie / odmena. Dr. Ethan Russo predpokladá, že pri koreni mnohých moderných ochorení je klinický nedostatok endokanabinoidov (CECD). Tento nedostatok sa často odráža v hladinách anandamidu v obehu v tele. Podľa tejto teórie môže konzumácia THC a iných kanabinoidov pomôcť rehabilitovať endokanabinoidný systém a obnoviť rovnováhu, a tým liečiť stavy ako fibromyalgia, syndróm dráždivého čreva alebo migréna.

Zrieknutie sa zodpovednosti: Tento článok nenahrádza odbornú lekársku pomoc, diagnostiku ani liečbu. Vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

zdroj: sensiseeds.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top