Now Reading
Mýty a fakty o vitamíne C
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Mýty a fakty o vitamíne C

Väčšina ľudí vie o vitamíne C to, že je v pomarančoch. Ale mýty o tejto základnej živine sú stále pomerne bežné a pravdou je, že naše poznatky o jej výhodách a funkciách sa neustále vyvíjajú.

Mýtus: Prechladnutie vitamínom C zaženiete

Zatiaľ čo niektoré výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne užívajú doplnky vitamínu C, môžu mať o niečo kratšiu nádchu alebo o niečo miernejšie príznaky, pre väčšinu ľudí zvýšenie vitamínu C neznižuje riziko prechladnutia. 

Foto:freepik

 Najlepší spôsob, ako si udržať svoj imunitný systém silný, je neustále sa zdravo stravovať. A to vrátane produktov bohatých na vitamín C. Prijmite aspoň 200 miligramov vitamínu C denne, aby váš imunitný systém bol každý deň dobre podporovaný.

Fakt: Nedostatok vitamínu C je zriedkavý

Naše telá nedokážu produkovať vitamín C, čo robí túto živinu nevyhnutnou, čo znamená, že ju musíme získavať z potravy. Ale v dnešnej dobe je nedostatok natoľko závažný, že spôsobuje príznaky, ktoré môžu zahŕňať krvácanie z ďasien a nosa, pomerne zriedkavo.

Odporúčaný denný cieľ pre dospelých je 75 miligramov pre ženy a 90 pre mužov. Mnohí odborníci sa však domnievajú, že by sa malo zvýšiť na 200 miligramov, teda množstvo, ktoré nasýti telesné tkanivá. Jeden stredný pomaranč poskytuje asi 70 miligramov. Inými slovami, skutočný nedostatok vám pravdepodobne nehrozí.

Mýtus: Citrusy sú najlepším zdrojom vitamínu C

Zatiaľ čo citrusy sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, na vrchole je zelenina – paprika. Jedna šálka surovej červenej papriky, obsahuje 200 až 300 miligramov vitamínu C, asi o 100 viac ako šálka pomarančovej šťavy. Medzi ďalšie dobré zdroje patrí brokolica, ružičkový kel, kivi, melón, ako aj citrusové plody, ako sú pomaranče, mandarínky a grapefruity.

Foto:freepik

Fakt: Dostatočný príjem vitamínu C podporuje chudnutie

Nízka hladina vitamínu C v krvi je spájaná s vyšším BMI v porovnaní s ľuďmi s normálnou hladinou. Štúdie z Arizona State University zistili, že stav vitamínu C ovplyvňuje schopnosť tela využívať tuk ako zdroj paliva počas cvičenia aj v pokoji.

Foto:freepik

Ak plánujete využívať výhody vitamínu C v oblasti kontroly hmotnosti, najlepšie urobíte, ak sa zameriate na to, aby ste boli aktívni a pripravovali si jedlá z pestrých produktov, ktoré sú prirodzene bohaté na vitamíny.

Mýtus: Veľké dávky vitamínu C vám neuškodia

Vaše telo si nedokáže ukladať vitamín C, takže keď ho skonzumujete viac, ako potrebujete, prebytok sa vylúči obličkami v moči. To však neznamená, že veľké dávky nemôžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Vitamín C je jednou zo živín, ktorá má stanovenú tolerovateľnú hornú hladinu príjmu, čo je v podstate maximálny odporúčaný príjem, z potravy aj doplnkov spolu.

Foto:freepik

V prípade vitamínu C je to 2 000 miligramov denne, a hoci niektorí ľudia môžu byť v poriadku, ak užívajú toto množstvo alebo viac, ukázalo sa, že megadávky doplnkov vitamínu C spôsobujú nadúvanie a tráviace ťažkosti, hnačku, nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, bolesti hlavy, nespavosť, a obličkové kamene. Zrátané a podčiarknuté: Viac rozhodne nie je lepšie; len dosť je v skutočnosti tak akurát!

Vitamín C patrí medzi vitamíny „rozpustné vo vode“. Pretože si ich vaše telo neukladá, musíte ich neustále držať vo vašej strave, aby ste si udržali zdravú hladinu. Jedzte ovocie a zeleninu bohaté na vitamín C surové alebo ich varte s minimálnym množstvom vody, aby ste nestratili časť vitamínu rozpustného vo vode na varenie.

Zdroje:https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top