Now Reading
Postbiotiká: môžu pomôcť chrániť a podporovať zdravie? 
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Postbiotiká: môžu pomôcť chrániť a podporovať zdravie? 

Pravdepodobne ste už počuli o probiotikách, dobrých mikróboch – ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách. Možno ste už počuli o prebiotikách – ktoré sa nachádzajú v potravinách ako špargľa, cesnak, cibuľa. Najnovší rozruch je však momentálne okolo postbiotík. Tu je základ o tom, čo sú postbiotiká, čo majú spoločné s prebiotikami a probiotikami, ako môžu prospieť vášmu zdraviu a ako ich získať.

Čo sú postbiotiká?

Technická definícia postbiotík je „príprava neživých mikroorganizmov a/alebo ich zložiek, ktorá hostiteľovi prináša zdravotné výhody“. Bola to definícia, na ktorej sa zhodol panel odborníkov, ktorý v roku 2019 zostavila Medzinárodná vedecká asociácia pre probiotiká a prebiotiká (ISAPP).

Čo to teda presne znamená? Postbiotiká sú v podstate vedľajšie produkty, ktoré zostanú po tom, čo sa probiotiká živia prebiotikami.

Inými slovami, na rozdiel od probiotík, postbiotiká nie sú živé mikroorganizmy. Zahŕňajú látky nazývané peptidy, o ktorých je známe, že spomaľujú rast škodlivých baktérií, ako aj mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré umožňujú prekvitať dobrým baktériám. 

Týmto spôsobom postbiotiká napodobňujú niektoré z rovnakých výhod ako probiotiká, ale ponúkajú aj ďalšie výhody.

Postbiotické výhody

1. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a predchádzať obezite
Ukázalo sa, že nedostatok rovnováhy črevných mikróbov prispieva k obezite a inzulínovej rezistencii. Postbiotická bakteriálna zložka nazývaná muramyl dipeptid zmierňuje glukózovú intoleranciu zvýšením citlivosti na inzulín. Zatiaľ čo na úplné pochopenie mechanizmu sú ešte potrebné ďalšie pokusy, zdá sa, že toto postbiotikum hrá dôležitú úlohu v boji s pre-diabetom a cukrovkou typu II.

2. Podporuje probiotiká
Probiotiká a postbiotiká spolupracujú a majú priaznivé účinky na ľudské zdravie. Probiotiká produkujú postbiotiká, ktoré často vyvolávajú imunomodulačné účinky, ktoré sa považujú za prospešné pre naše zdravie.

Foto:gutmicrobiotaforhealth

3. Lieči hnačku
Už dlho je známe, že probiotické potraviny a doplnky výživy sú účinné pri liečbe hnačky. Pri bližšom pozorovaní je potrebné poznamenať, že účinok nie je spôsobený priamou interakciou medzi „dobrými“ baktériami a črevnou výstelkou, ale skôr metabolickými produktmi uvoľňovanými probiotikami.

4. Antimikrobiálne vlastnosti
Jednou z hlavných funkcií probiotík a postbiotík je naplniť črevá ekosystémom, ktorý podporuje rast dobrých baktérií, a tým neumožňuje populáciu infekčných baktérií. „Náhradný efekt“ v koordinácii s vlastnosťami postbiotík, ktoré priamo bojujú proti baktériám, pomáha bojovať proti infekcii.

5. Pomáha podporovať imunitný systém u dojčiat a ľudí s ťažkými stavmi

Pre ľudí so stavmi, ktoré vedú k imunodeficiencii (nedostatok alebo slabosť imunitného systému), alebo dojčiat, probiotiká nemusia byť tolerovateľné alebo bezpečné. Postbiotické zlúčeniny sú však oveľa znášanlivejšie a môžu redukovať problematický zápal.

Zistilo sa, že postbiotiká spolu s prebiotikami sú potenciálnymi alternatívami alebo doplnkami probiotík

6. Znižuje zápal
V skutočnosti ľudia so zápalovým ochorením čriev (IBD) nemusia mať prospech z probiotík a v skutočnosti môžu byť škodlivé pre zápal. Postbiotiká pri podávaní môžu chrániť pred zápalom spôsobeným niektorými infekciami vrátane salmonely.

Zdroje postbiotík

Pretože postbiotiká sú vedľajším produktom probiotickej fermentácie, priamym zdrojom postbiotík sú probiotiká. Potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť koncentráciu postbiotík v čreve:

  • Jogurt
  • kyslá kapusta
  • Mäkké syry
  • Kefír
  • Kváskový chlieb
  • Cmar
  • Uhorky
  • Tempeh
Foto:freepik

Okrem toho sa postbiotiká môžu vyrábať a extrahovať v laboratóriách na terapeutické účely a dodávať prostredníctvom piluliek a priamou aplikáciou.

V priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov a rokov budete pravdepodobne o postbiotikách počuť čoraz viac. Postbiotiká budú pravdepodobne ďalšou pripravovanou zložkou na podporu zdravia vo vašej strave a tráviacom procese. Je dôležité poznamenať, že bez ohľadu na to, o aký doplnok sa jedná, nebude to znamenať výrazné zlepšenie zdravia, pokiaľ nezmeníte svoj životný štýl.

Zdroje:https://www.health.com/nutrition/postbiotics

https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468815/

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top