Now Reading
Henry Ford a auto vyrobené z konopy!
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Henry Ford a auto vyrobené z konopy!

Henry Ford bol americký priemyselník, pretože vyrábal vozidlá, ktoré boli prístupné a cenovo dostupné pre Američanov strednej triedy. Pri zakladaní spoločnosti Ford Motor Company bol obchodným magnátom a bol hlavným vývojárom techniky montážnej linky, ktorá spôsobila revolúciu v masovej výrobe. Vedeli ste však, že Henry Ford vynašiel auto, ktoré jazdilo na konopnom etanole?

Kto je Henry Ford?

Foto:pbs

Henry Ford, zakladateľ spoločnosti Ford Motor Company, sa narodil v Springwells Township v okrese Wayne v Michigane 30. júla 1863. Mladý Henry Ford prejavil skorý záujem o mechaniku. Keď mal 12 rokov, trávil väčšinu svojho voľného času v malej strojárni, ktorú si sám vybavil. 

Tam v 15 rokoch skonštruoval svoj prvý parný stroj. Kariéra Henryho Forda ako konštruktéra automobilov sa datovala od zimy 1893, keď ho záujem o spaľovacie motory priviedol k zostrojeniu malého benzínového modelu s jedným valcom. Prvý motor Ford prskal cestu k životu na drevenom stole v kuchyni domu Ford na ulici 58 Bagley Avenue v Detroite.

Foto:pbs

 Neskoršia verzia tohto motora poháňala jeho prvý automobil, ktorým bol v podstate rám vybavený štyrmi kolesami bicykla. Tento prvý automobil Ford, štvorkolka, bol dokončený v júni 1896. 19. augusta 1899 rezignoval na spoločnosť Edison Illuminating Company a spolu s ďalšími zorganizoval Detroit Automobile Company, ktorá sa dostala do konkurzu asi o 18 mesiacov neskôr.

 Henry Ford medzitým navrhol a vyrobil niekoľko závodných automobilov. 16. júna 1903 Henry a 12 ďalších investovali 28 000 dolárov a vytvorili spoločnosť Ford Motor Company. V roku 1919 získali spoločnosti Henry, Clara a Edsel Ford podiely všetkých menšinových akcionárov za 105 820 894 dolárov. Vtedy sa stali jedinými vlastníkmi spoločnosti.

Vozidlo z celulózového plastu a z konope

Podľa magazínu Very Magazine predstavil Henry Ford po 12 rokoch výskumu svoje priekopnícke prototypové vozidlo z celulózového plastu a z konope. Ukázalo sa, že panely mali nárazovú pevnosť 10-krát silnejšiu ako oceľ, pretože boli vyrobené zo 70% celulózových vlákien. 

V decembri 1941 časopis Popular Mechanics Magazine uviedol: „Experimentálny model je zobrazený ako krok k uskutočneniu viery Henryho Forda, že jedného dňa„ vyrastie automobil z pôdy “.

foto:i.pinimg

Mnoho miestnych obyvateľov juhozápadnej Floridy je hrdých na históriu Fort Myers, ktorá zahŕňa neobvyklé priateľstvo Thomasa Edisona, Henryho Forda a Harveyho Firestona, ktoré vyvolalo spoločnosť Edison Botanical Research Corporation.

 „V roku 1927 boli Thomas Edison, Henry Ford a Harvey Firestone znepokojení závislosťou Ameriky od zahraničných zdrojov gumy. Traja muži založili spoločnosť Edison Botanic Research Corporation (EBRC) a v nasledujúcom roku postavili toto laboratórium, ktoré sa stalo medzinárodným ústredím projektu. “ – Edison Ford Winter Estates

„Bude to auto sakramentsky lepšieho dizajnu v každej podobe.“ A nezabudnite, že automobilový priemysel je len jedným z priemyselných odvetví, ktoré môžu nájsť nové využitie plastov vyrobených z toho, čo sa pestuje v krajine! “ 

Henry Ford – New York Times, 2. februára 1941

foto:pbs

Very Magazine tiež uvádza: „Celoplastické auto o 300 libier ľahšie ako porovnateľné modely vyrobené z ocele, ktoré má desaťkrát vyššiu odolnosť proti nárazu ako oceľ, je v závode Ford v Dearborne v štáte Michigan, ktorý je zverejnený minulý týždeň, takmer dokončené. V špeciálnom rozhovore sa hovorilo o tom, že Henry Ford predpovedal, že jeho testovacie auto vyrobené z plastovej karosérie, kapoty a blatníkov bude ľahšie, bezpečnejšie a lacnejšie. “

Konopné autá sa vracajú

Jay Leno predstavil vo svojej šou Jay Lenos Garage malý červený kabriolet, ktorý bol vyrobený zo 45 kilogramov konope. Majiteľ Bruce Dietzen je hrdý na svoje silné a odolné konopné auto. Dietzen a jeho spoločnosť, Renew Sports Cars, pracujú na prehodnotení tohto udržateľného konceptu pre automobilové vozidlá.

Foto: CNBC

Zdá sa, že Dietzenova spoločnosť pokračuje tam, kde Ford prestal – s cieľom vyrobiť v priebehu nasledujúcich 10 rokov rad vozidiel, ktoré nebudú obsahovať uhlíkové vlákna, oceľ a ropné plasty.

– High Times Magazine 2017

Ak je vozidlo poháňané biopalivami, je 3x ekologickejšie ako súčasné elektrické vozidlá. Nakoniec je pekné vidieť alternatívy každodenných vecí, ktoré znižujú našu biologickú stopu. Aj malé zmeny znamenajú veľký rozdiel. Priniesť si vlastné tašky do obchodu s potravinami, opakovane použiteľné fľaše s vodou a nepoužívať plastové slamky sú malé úkony, ktoré robia rozdiel.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top