Now Reading
Čo je šetrnejšie pre našu planétu? Konope vs bavlna
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

Čo je šetrnejšie pre našu planétu? Konope vs bavlna

Keď zvážite výhody bavlny, možno Vás napadne mäkký a savý materiál, ktorý existuje už celé generácie. Pokiaľ ide o konope, možno spočiatku nebudete myslieť na výhody látky, ale práve k tomu Vás chceme priviesť.

Bavlna je najrozšírenejšou nepotravinovou plodinou na svete

Jeho výroba poskytuje príjem pre viac ako 250 miliónov ľudí na celom svete a zamestnáva takmer 7% všetkej pracovnej sily v rozvojových krajinách. Približne polovica všetkého textilu je vyrobená z bavlny. Globálny dosah bavlny je široký, ale súčasné metódy výroby bavlny sú z hľadiska životného prostredia neudržateľné – čo v konečnom dôsledku podkopáva schopnosť priemyslu udržať si budúcu produkciu. Aké sú teda výhody konope oproti bavlne?

Foto:Civileats

1. Konope využíva oveľa menej vody ako bavlna

Man watering his plants in his garden. Man in a blue shirt.

Zatiaľ čo konope vyžaduje v porovnaní s bavlnou polovičné množstvo pôdy na 900 kilogramov textílie, bavlna vyžaduje štyrikrát viac vody a oveľa dlhšie vegetačné obdobie ako konope. V dnešných metódach poľnohospodárstva potrebuje bavlna 5 280 litrov vody, aby vyprodukovala 1 kilogram bavlny, čo sa rovná jednému tričku a džínsom.

Konope na druhej strane využíva na výrobu 80 galónov vody, ktorá pochádza hlavne z dažďovej vody, a ukázalo sa, že v priemere je to 900 gramov vlákniny.

Navyše, s výraznými klimatickými účinkami a súčasným problémom sucha po celom svete, nie je naozaj pekné počuť, že na výrobu jedného trička a džínsov je potrebných 5 280 litrov vody. 

2. Konope obohacuje pôdu, na ktorej sa pestovalo

Vzhľadom na to, že ide o plodinu s trvalým striedaním, je možné použiť celú plodinu z konope, pretože stonka sa používa ako vlákno, listy a hrozny je možné zaorať späť do pôdy ako hnojivo. To pomáha doplniť úrodnosť pôdy a pomôcť tak pestovať ďalšie kolo konopných plodín. Konope má navyše krátke vegetačné obdobie a hlboký koreňový systém, ktorý umožňuje prevzdušňovanie a neustále zlepšovanie štruktúry pôdy.

Foto: freepik

Bavlnené plodiny nie sú pre pôdu také šetrné.

Plodiny bavlny napríklad v USA zaberajú 1% poľnohospodárskej pôdy a používa sa na ne 50% pesticídov . Použitím týchto toxických chemikálií spolu s inými hnojivami a herbicídmi sa vážne poškodzuje pôda a koreňové systémy. Poľnohospodári môžu naďalej používať pôdu, ale časom dôjde k zníženiu kvality pôdy, čo bude mať za následok nižšiu kvalitu konvenčnej bavlny.

3. Konope na pestovanie nepotrebuje žiadne pesticídy

Takmer 10% všetkých poľnohospodárskych chemikálií a 25% insekticídov pochádza z bavlnárskeho priemyslu. Tieto pesticídy sú jedny z najnebezpečnejších dostupných látok, končia v pôde, riekach a potokoch. To má priamy a závažný vplyv na životné prostredie pre bezprostredne zainteresované strany, ako sú pracovníci a rodiny v komunitách, v ktorých sa uskutočňuje poľnohospodárstvo.

Foto: freepik

Oproti tomu je konopná rastlina prirodzene odolná proti väčšine hmyzu a chorobám , čím v podstate eliminuje potrebu akýchkoľvek pesticídov alebo herbicídov. Z hľadiska životného prostredia je konope pestovaním bezpečnejšou plodinou ako bavlna. Bavlna je viac plodinou poškodzujúca pôdu, ktorá potrebuje veľké množstvo hnojív, herbicídov a pesticídov.

4. Konope je silnejšie a odolnejšie ako bavlna

Konopná látka vydrží dlhšie a neopotrebováva sa tak rýchlo ako bavlna. Konope má trikrát väčšiu pevnosť v ťahu a pružnosť ako bavlna, neustále drží svoj tvar a po každom opotrebení a praní sa stáva mäkšou. Konopná látka dobre dýcha, absorbuje vlhkosť, ponúka najlepšiu ochranu proti slnečnému žiareniu a zároveň je UV ochranná a je prekvapivo antibakteriálna.

foto: freepik

Na druhej strane, bavlnený materiál sa konope nevyrovná. Vďaka svojej prirodzenej mäkkosti sa bavlnený materiál časom rozpadá, takže ako spotrebitelia sa naša potreba nákupu väčšieho množstva bavlneného materiálu v priebehu času zbytočne zvyšuje, napríklad u tričiek a ponožiek, v porovnaní s štýlmi z konopných látok.  

Bavlna má prirodzenú schopnosť regulovať vlhkosť, izolovať a poskytovať pohodlie jednotlivcom nosiacim látku a je tiež hypoalergénna. Avšak v dôsledku veľkého chemického použitia pri výrobe dochádza k celkovej strate integrity a pocitu z konvenčnej bavlny.

Môžete teda vidieť, že konope je jednoznačne lepšou voľbou oproti bavlne. U nás na Slovensku si viete zaobstarať oblečenie alebo doplnky z konope ktoré Vám poskytne napríklad firma Hoja- hemp. Stačí len začať.

Teraz, keď ste počuli obe strany, ste pripravení prejsť na konopné látky?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top