Now Reading
7 spôsobov ako si zlepšiť fyzickú aktivitu
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

7 spôsobov ako si zlepšiť fyzickú aktivitu

Keď sa snažíte nájsť si čas na cvičenie, môže to byť občas zložité. Skúste pridať niekoľko bonusových aktivít do vášho dňa či týždňa, aby sa vaše telo hýbalo. Len pár minút pohybu navyše sem a tam sa časom naozaj nazbiera. Tu je 7 spôsobov, ako sa počas každodenného života viac pohybovať, bez toho, aby ste si museli uberať čas zo svojho nabitého programu!

1. Choďte po schodoch

Chodenie po schodoch namiesto výťahu zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu, pomáha udržiavať rovnováhu a zlepšuje silu dolných končatín. Ak sa cítite odvážne a máte pár minút, môžete dokonca urobiť niekoľko zdvihov päty z okraja schodu, aby ste posilnili lýtka, alebo ísť po schodoch po dvoch.

Vynechajte výťah, vaše telo a srdce sa vám poďakujú.

Foto:freepik

2. Povinnosti, pešo

Ak pracujete z domu alebo ste prešli na virtuálne konferenčné hovory, naplánujte si prechádzku počas jedného hovoru denne.

Ak nepotrebujete civieť na obrazovku prezerajúc si tabuľky, zapojte si slúchadlá, strčte si telefón do vrecka a riešte svetové problémy na prechádzke. 

A ak pracujete v kancelárii, vezmite si osobné stretnutia so sebou. Spoločná chôdza posilňuje tímové prepojenie a možno dokonca prídete na lepšie nápady. Výskumy ukazujú, že chôdza zvyšuje kreativitu a zlepšuje duševnú bystrosť.

3. Sadnite si na cvičebnú loptu

Vymeňte svoju kancelársku stoličku za stabilizačnú loptu. To môže pomôcť pri bolestiach chrbta a zlepšiť držanie tela a pri sedení na lopte si môžete urobiť mierne pohyblivé úseky krku, panvy a chrbtice.

Vyskúšajte pohyb hula-hoop a zasúvajte a vypínajte panvu, aby ste pomohli naštartovať stabilizátory jadra. Ak chcete pridať trochu práce na bruchu, môžete tiež vyskúšať pochody v sede alebo iné cvičenia na lopte — to všetko pri sedení pri stole!

Foto:incimages

4. Parkujte ďaleko

Zvážte parkovanie ďalej od vchodu kamkoľvek idete. Pridanie niekoľkých minút chôdze sem a tam sa časom sčíta a môže zvýšiť váš denný počet krokov!

5. Vezmite štvornohého priateľa na prechádzku

Miestne útulky a ďalšie adopčné agentúry vždy hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by pomohli. Vezmite rodinu do útulku a dobrovoľne zoberte pár psíkov na prechádzku.

Môžete zvýšiť svoj čas vonku, pomôcť psovi a svojej komunite, naučiť svoje deti starať sa o druhých a stráviť nejaký kvalitný rodinný čas aktívnym pohybom, svojho tela. Je to tak obojstranne výhodné pre všetkých zúčastnených.

Foto:freepik

6. Usporiadajte tanečnú zábavu

Tanec je skvelý spôsob, ako spáliť kalórie a pracovať, tak na rovnováhe a koordinácii. Navyše z toho môžete urobiť hru alebo súťaž s vašimi deťmi či priateľmi. Ak nieste zastánca domáceho prostredia, vyrazte si do mesta na miestnu diskotéku.

Okrem spálenia veľkého množstva kalórií môže tanec zvýšiť aj vašu svalovú silu. Budovanie čistej svalovej hmoty vám môže pomôcť spáliť tuk a spevniť svaly.

7. Cvičenie počas pozerania televízie

Choďte na bežiacom páse, používajte stacionárny bicykel, naťahujte sa na podlahe, používajte závažia na posilňovanie hornej časti tela a celého tela alebo cvičte pilates počas nasledujúceho tréningu.

Ak sledujete 30-minútovú šou a celý čas sa hýbete, je to 30 minút cvičenia, ktoré ste predtým nemali! Môžete to dokonca obmedziť na čas, keď prídu reklamy, ak sa vám to zdá ako dobré miesto na začatie.

Foto:freepik

Len niekoľko opakovaní bicepsových krútení, tricepsových tlakov alebo zdvihov rúk s ľahkými závažiami urobí obrovský rozdiel v sile vašich paží, držaní tela a pohode.

To platí najmä pre ženy, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku osteoporózy. Zaraďte do svojej rutiny silový tréning, aby ste si udržali zdravé a silné kosti.

Dúfame, že vás tieto nápady budú motivovať a inšpirovať, aby ste vstali a hýbali sa o niečo viac počas dňa. Keď prvýkrát začnete cvičiť, môže sa to zdať namáhavé, ale vyskúšanie niekoľkých z týchto vecí vám pomôže. Začnite v malom tým, že sem tam pridáte niekoľko výpadov, raz týždenne vychádzkové stretnutie alebo niekoľkokrát schody, a kým sa nazdáte, budete sa hýbať a drieť oveľa viac ako predtým.

Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5919946/

https://www.apa.org/news/press/releases/2014/04/creativity-walk

https://www.healthline.com/health/fitness/10-ways-to-move-more#1.-Take-the-stairs

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812004/

https://www.cdc.gov/nchs/fastats/osteoporosis.htm

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top