Now Reading
9 zdravých potravín s vysokým obsahom sacharidov
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

9 zdravých potravín s vysokým obsahom sacharidov


Sacharidy, ľudia často spájajú s prírastkom hmotnosti. Áno, je pravda, že spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinovaných obilnín zvyčajne nemajú dôležité vitamíny a minerály. Zatiaľ čo diéty s nízkym obsahom sacharidov môžu byť pre niektorých ľudí prospešné, nie je dôvod sa potravinám s vysokým obsahom sacharidov úplne vyhýbať. Tu je 9 potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré sú neuveriteľne zdravé.

Ovos

Ovos je neuveriteľne zdravé zrno a skvelý zdroj mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Surový ovos obsahuje 70% sacharidov. Jedna šálka (81 gramov) obsahuje 54 gramov sacharidov, vrátane 8 gramov vlákniny. Majú obzvlášť vysoký obsah špecifického typu vlákniny nazývanej ovsený beta glukán.

Foto:freepik

Ovos je tiež relatívne dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje viac bielkovín ako väčšina obilnín. Výskum naznačuje, že konzumácia ovsa môže znížiť riziko srdcových ochorení znížením hladín cholesterolu.

Konzumácia ovsa môže tiež znížiť hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou. A to najmä preto, že je veľmi sýty. To, môže pomôcť pri podpore zdravého riadenia hmotnosti.

Pohánka

Napriek svojmu názvu, však nie je pohánka príbuzná pšenici a neobsahuje lepok.

Surová pohánka obsahuje 75 gramov sacharidov, zatiaľ čo varené pohánkové krúpy obsahujú asi 19,9 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu.

Foto:freepik

Pohánka je veľmi výživná, obsahuje bielkoviny aj vlákninu. minerálov a antioxidantov ako mnohé iné obilniny. Okrem toho štúdie na ľuďoch a zvieratách naznačujú, že môže byť obzvlášť prospešná pre zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi.

Banány

Banány sú obľúbeným ovocím, ktoré ľudia radi používajú v mnohých rôznych receptoch. Jeden veľký banán (136 gramov) obsahuje asi 31 gramov sacharidov, buď vo forme škrobov alebo cukrov.

Banány majú tiež vysoký obsah draslíka a vitamínov B6 a C a obsahujú niekoľko prospešných rastlinných zlúčenín. Vďaka vysokému obsahu draslíka môžu banány pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť zdravie srdca.

Foto:freepik

Nezrelé zelené banány majú vyšší obsah škrobu. Ten sa počas dozrievania banánov premení na prírodné cukry, ktoré pri tom zožltnú. Preto budete mať tendenciu získať viac škrobu a menej cukru, ak budete jesť banány, keď sú menej zrelé.

Nezrelé a menej zrelé banány tiež obsahujú slušné množstvo rezistentného škrobu a pektínu, ktoré podporujú zdravie trávenia a poskytujú palivo pre prospešné baktérie vo vašich črevách.

Sladké zemiaky

Pol šálky (100 gramov) roztlačených, varených sladkých zemiakov so šupkou obsahuje asi 20,7 gramov sacharidov, ktoré pozostávajú zo škrobu, cukru a vlákniny. Sladké zemiaky sú tiež bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu C a draslíka.

Foto:freepik

Sladké zemiaky sú výborným zdrojom vitamínu A spolu s niekoľkými ďalšími vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi.

Repa

Repa je fialová koreňová zelenina, ktorú ľudia niekedy označujú ako cviklu.

Surová a varená repa obsahuje asi 10 gramov sacharidov na 100 gramov, najmä z cukru a vlákniny. Je tiež plná vitamínov a minerálov, spolu so silnými antioxidantmi a rastlinnými zlúčeninami.

Repa má tiež vysoký obsah anorganických dusičnanov, ktoré sa vo vašom tele premieňajú na oxid dusnatý. Oxid dusnatý znižuje krvný tlak a môže znížiť riziko viacerých ochorení.

Foto:freepik

Repná šťava má tiež veľmi vysoký obsah dusičnanov a športovci ju niekedy používajú na zvýšenie fyzického výkonu.

Pomaranče

Pomaranče sú obľúbeným druhom citrusových plodov.

Skladajú sa hlavne z vody a tvoria asi 15,5 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu. Pomaranče sú tiež dobrým zdrojom vláknin.

Sú obzvlášť bohaté na vitamín C, draslík a niektoré vitamíny B. Taktiež, obsahujú kyselinu citrónovú, ako aj niekoľko účinných rastlinných zlúčenín a antioxidantov.

Foto:freepik

Konzumácia pomarančov môže zlepšiť zdravie srdca a pomôcť predchádzať obličkovým kameňom. Môžu tiež zvýšiť vstrebávanie železa z iných potravín, ktoré jete, čo môže pomôcť chrániť pred anémiou z nedostatku železa

Čučoriedky

Čučoriedky tiež obsahujú vysoké množstvo mnohých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vitamínu K a mangánu.

Foto:freepik

Štúdie ukázali, že čučoriedky sú dobrým zdrojom antioxidačných zlúčenín, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Štúdie naznačujú, že konzumácia čučoriedok môže dokonca zlepšiť pamäť u starších dospelých.

Grepfruit

Grapefruit je citrusové ovocie so sladkou, kyslou a horkou chuťou. Obsahuje asi 8% sacharidov a je bohatý na rôzne vitamíny, minerály a antioxidanty.

Podľa niektorých štúdií na ľuďoch a zvieratách môže grapefruit zlepšiť zdravie srdca a zlepšiť riadenie krvného cukru.

Foto:freepik

Navyše, ďalší výskum naznačuje, že určité zlúčeniny nachádzajúce sa v grapefruite by mohli pomôcť predchádzať obličkovým kameňom, znižovať hladinu cholesterolu a dokonca potenciálne spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek.

Jablká

Jablká sú dobre známe svojou sladkou, kyslou chuťou a chrumkavou textúrou.

Sú dostupné v mnohých farbách, veľkostiach a príchutiach, pričom všetky vo všeobecnosti obsahujú asi 14 – 16 gramov sacharidov na 100 gramov. Jablká sa pýšia aj množstvom vitamínov a minerálov, no zvyčajne len v malom množstve.

Napriek tomu, sú dobrým zdrojom vitamínu C, antioxidantov a vlákniny. Jablká môžu tiež ponúknuť niekoľko zdravotných výhod, vrátane zlepšeného riadenia hladiny cukru v krvi a zdravia srdca.

Foto:freepik

Skorý výskum naznačuje, že pridávanie jabĺk do vašej stravy môže byť dokonca spojené so zníženým rizikom určitých typov rakoviny. 

Je mýtus, že všetky sacharidy sú nezdravé. V skutočnosti mnohé z najzdravších potravín majú vysoký obsah sacharidov. To znamená, že by ste nemali jesť sacharidy vo veľkých množstvách, ak ste na diéte s nízkym obsahom sacharidov. Tieto výživné, lahodné sacharidy si však môžete vychutnať ako súčasť zdravej, plnohodnotnej stravy.

Zdroje: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30941401/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients
https://www.healthline.com/nutrition/12-healthy-high-carb-foods#TOC_TITLE_HDR_10
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225682/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top