Now Reading
9 výhod pravidelného plávania o ktorých ste možno ešte nepočuli
MUST READ
Prečo začať deň prechádzkou?

9 výhod pravidelného plávania o ktorých ste možno ešte nepočuli

Bez ohľadu na to či ste zanietený maškrtník, alebo ste prekonali koronavírus, výhody plávania sú obrovské. Je to skvelé cvičenie pre celé telo, vďaka ktorému budete fyzicky silnejší a so zdravším srdcom. Navyše, v závislosti od toho, kde radi plávate, to môže byť aj cenovo výhodné. Hoci sú kúpaliská, vnútorné a vonkajšie bazény momentálne zatvorené, čoskoro je tu leto a lepšie počasie znamená, že kúpanie vonku je späť v hre.

Zlepšuje vaše duševné zdravie

Plávanie je jedným z mála športov, ktoré vyžadujú, aby ste opustili priestor medzi štyroma stenami. Fyzicky sa nemôžete pozerať na Instagram v bazéne, takže je to skvelé, keď dávate svojej mysli čas na vypnutie z neustálej digitálnej stimulácie.

Foto:freepik

Znama plavkyňa Morrissey tvrdí: „Veľa ľudí hovorí, že keď sú vo vode, cítia sa uvoľnenejšie a menej stresovaní. Pravidelné cvičenie pomáha znižovať úzkosť a depresiu, pretože uvoľňuje hormóny a udržiava náš mozog v správnej činnosti.“

Zvyšuje vašu kondíciu a svalovú hmotu

Smernice NHS naznačujú, že ak si chce každý udržať zdravie, mal by vykonávať aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity týždenne. To môže zahŕňať čokoľvek od behu a chôdze až po kruhový tréning.

Ak sa rozhodnete pre obzvlášť náročnú aktivitu, ako je rýchle plávanie, môžete to skrátiť na 75 minút – čo je len niečo vyše hodiny každý týždeň.

Kondičné plávanie je jednoduché, jednoducho zrýchlite. Navyše môže pomôcť aj pri budovaní svalov. Vďaka plávaniu, ktoré poskytuje konzistentný odporový vzor, ​​sú svaly ťažko zaťažené a preto sa zosilňujú.

Foto:freepik

Má nižší vplyv ako iné formy kardia

Boľavé kolená a členky sú vaša častá sťažnosť? No vedzte, že nie ste sami. Cvičenie s vysokou intenzitou môže zhoršiť už aj tak boľavé kĺby (spomeňme si na beh alebo super náročné domáce kardio cvičenie ), ale výmena niekoľkých cvičení za kolá v bazéne by vám mohla pomôcť.

Plávanie vám pomôže pri zaspávaní

Aeróbne cvičenie (napr. akákoľvek kardio aktivita) je spojené s lepšou kvalitou spánku a predĺžením trvania spánku. Výsledky ukázali, že pravidelným cvičením, plávaním a dobrou spánkovou hygienou môžete zlepšiť váš spánok, náladu a kvalitu života.

Foto:freepik

Bezpečné pre tehotenstvo

Všetky tehotenstvá sú iné. Pred začatím akéhokoľvek cvičebného režimu je dôležité poradiť sa so svojím praktickým lekárom.

Všeobecne povedané, jednou z hlavných výhod plávania je, že je to forma cvičenia bezpečná pre tehotenstvo. Voda vás podporuje a naráža a môže pomôcť znížiť opuchy členkov a chodidiel.

A to nie je všetko. Výskum zistil, že tehotné ženy, ktoré plávajú počas raného až stredného tehotenstva, môžu mať nižšie riziko predčasného pôrodu a vrodených chýb.

Plávanie spomaľuje starnutie

Neexistuje žiadna tajná pilulka na dlhší život, ale bazén je ako fontána mladosti. Pravidelné plávanie môže oddialiť účinky starnutia znížením krvného tlaku, nárastom svalovej hmoty, zlepšením prietoku kyslíka a krvi do mozgu a zvýšením kardiovaskulárneho zdravia. 

Plávanie môže tiež zlepšiť fyzickú silu a rovnováhu u seniorov. Seniori, ktorí trpia bolesťami kĺbov, môžu behať do bazéna, aby zvýšili flexibilitu a znížili zápal kĺbov. Napokon, tento šport s nízkym dopadom je pre telo ľahší.

Foto:freepik

Mnoho spôsobov

Na rozdiel od iných foriem cvičenia, kde je možno len malá rozmanitosť, existujú rôzne ťahy, ktoré môžete použiť, aby ste udržali svoje plavecké cvičenie správne, vrátane:

  • prsia
  • znak
  • bočný zdvih
  • predné plazenie
  • motýľ

Ak zistíte, že vykonávanie určitých ťahov skracuje vaše cvičenia (napr. predný kraul), možno ich robíte nesprávne, preto je dobré skúsiť aj niečo iné. Ľudia so zlou technikou sú často odsúdený na krátke dĺžky, pri ktorých musia úplne zastaviť, aby si oddýchli. Plávanie s dobrou technikou nám umožňuje plávať bez námahy a s premenlivým tempom.

Dokáže znížiť stres

Cvičenie všeobecne je známym posilňovačom nálady, ale vedeli ste, že môže pomôcť zmierniť účinky stresu aj chemicky?

Keď cvičíte, vaše telo prirodzene znižuje stresové hormóny kortizol a adrenalín a súčasne vytvára endorfíny pre dobrý pocit – prírodné látky, ktoré zlepšujú náladu. 

Foto:freepik

Plávanie je veľmi spoločenský šport. Plavci všetkých vekových kategórií môžu navštevovať hodiny spolu, trénovať spolu alebo pracovať s trénerom v bazéne. Aj keď máte doma bazén, stretávate sa v ňom so svojimi priateľmi a rodinou. Štúdia odhalila, že spoločné cvičenie a socializácia vedú k zlepšeniu duševného zdravia. Účastníci štúdie mali nižšiu úroveň úzkosti a depresie ako ich rovesníci.

Spaľovanie kalórií

Keď porovnáte plávanie s behom , môžete spáliť viac kalórií počas plávania okolo bazéna ako pri behaní za hodinu. Jedna hodina intenzívneho plávania môže spáliť až 715 kalórií. Rovnaké množstvo času pri behaní spáli iba 606 kalórií.

Foto:cellercise.com

Môžete tiež očakávať tonizáciu celého tela a lepšiu výdrž, čo sa pekne premieta do zlepšenia celkovej úrovne kondície a schopností. Krížový tréning (cvičenie rôznymi spôsobmi) je fantastický spôsob, ako zlepšiť svoju celkovú kondíciu. Všetko, čo musíte urobiť, je skočiť do vody!

Zdroje:https://podcasts.ufhealth.org/exercising-and-socializing-can-lead-to-better-mental-health/

https://www.womenshealthmag.com/uk/fitness/g27268961/benefits-of-swimming/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138085/

https://www.phta.org/en/blog/13-01-11/6_Reasons_Why_Swimming_is_Great_Exercise_for_Seniors.aspx/

© 2019 Magazin MEDBAX. All Rights Reserved.

Scroll To Top